Media

Toch feest ondanks 29-2 als geboortedatum

28-02-2015 10:56

BALEN – Ria uit het Belgische Balen is 54 jaar, maar ze heeft pas veertien keer haar verjaardag op haar officiële geboortedatum gevierd. Dat komt omdat ze op de schrikkeldag 29 februari geboren is. Ruim zesduizend Belgen en tienduizend Nederlanders zijn net als Ria op de schrikkeldag ter wereld gekomen.

Het Laatste Nieuws ging op visite bij een paar Belgen die dit jaar niet op hun geboortedag hun verjaardag vieren. “Op 29 februari volgend jaar word ik 56, maar eigenlijk ben ik dan nog maar 14”, vertelt Ria. “Toen ik klein was, vierden we altijd op de 28ste. In schrikkeljaren is het altijd groot feest. Dan word ik extra in de watten gelegd. Zo doen mijn kinderen me meestal een weekendje weg cadeau.”

Nicole uit Heist-op-den-Berg is net zo oud als Ria. Ze ondervond dat het soms lastig kan zijn om 29 februari als geboortedag te hebben. “Onlangs ging ik winkelen bij Veritas. Ze boden me een klantenkaart aan en zeiden erbij dat ik op mijn verjaardag altijd een attentie zou krijgen. Ik heb toen maar gezegd dat ik jarig ben op 1 maart. Anders zou ik serieus benadeeld zijn.” Nicole zegt ook nog dat ze haar verjaardag altijd op 1 maart viert. “28 februari vind ik te vroeg, want dan was ik nog niet geboren.”

Tweeling

De tweeling Aron en Elise uit Zwevegem zit er niet zo mee dat hun verjaardag op 29 februari valt. “In een schrikkeljaar is het natuurlijk wel specialer om jarig te zijn dan anders. Dan krijgen we op 29 februari superveel verjaardagswensen, maar jammer genoeg geen extra cadeautjes.”

Dit jaar is het nog even doorbijten voor de Belgen en Nederlanders die op 29 februari geboren zijn. Maar volgend jaar is een schrikkeljaar en dan kunnen ze hun verjaardag weer echt op hun officiële geboortedag vieren.