Media

Duitser mag parketvloer laten liggen

28-02-2015 17:39

TRAVEMÜNDE – Een bewoner van een appartement in het Duitse Travemünde hoeft zijn parketvloer niet weg te halen. Het hoogste gerechtshof in Duitsland heeft dat beslist in een rechtszaak die de onderburen tegen de man hadden aangespannen.

De buren, een gepensioneerd echtpaar, klaagden dat ze elke voetstap van de man konden horen. Bovendien vonden ze het niet kunnen dat de man het karakteristieke tapijt uit het appartement had gesloopt. Volgens de advocaat van het bejaarde paar hoort het tapijt nu eenmaal bij de stijl van het dertig verdiepingen tellende gebouw.

Maar het stel kreeg nul op het rekest bij de rechter. Die veegde eerst de vloer aan met het argument dat het tapijt hoort bij de stijl van het gebouw. Volgens de rechtbank was tapijt in de jaren zeventig waarschijnlijk heel chique, maar de tijden veranderen en nieuwe huurders mogen daar op inspelen. En dat gebeurt ook al. In het complex hebben al ruim vijftig appartementen laminaat, parket of tegels op de vloer liggen.

Gesprek

Ook de geluidsoverlast vond de rechter meevallen. Uit metingen zou blijken dat de voetstappen op de parketvloer niet meer lawaai maakten dan een gesprek.

De uitspraak van de hoogste rechter is bindend, schrijft The Local. Dat betekent dat het echtpaar maar moet wennen dat het af en toe voetstappen hoort van de bovenbuurman.