Media

Mieren maken ook gebruik van wc’s

20-02-2015 10:35

REGENSBURG – Mieren zijn hartstikke hygiënische beesten. Het schijnt dat ze keurig naar de wc gaan om te poepen. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit in het Duitse Regensburg. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijk blad PLOS ONE.

De onderzoekers plaatsten de testmieren in een wit nest. Ze gaven hen eten met een kleurtje om zo de ontlastingen te kunnen onderscheiden. Al snel bleek dat de gekleurde drolletjes keurig in één hoek van het nest werden geplaatst. Dat wijst er volgens hun op dat ze het als toilet gebruiken.

“Voor mieren, die graag in grote samenlevingen met een grote dichtheid wonen, is hygiëne belangrijk,” vertelt onderzoeker Tomer Czaczkes. “Ze houden hun nest normaal gesproken heel schoon en gooien gevaarlijk afval, zoals voedselresten en dode mieren, buiten.”

Het feit dat uitwerpselen in het nest blijven, suggereert volgens de onderzoekers dat het de mieren nog van pas komt. “Sommige insecten gebruiken uitwerpselen om zich te verdedigen, als een bouwmateriaal, als mest voor hun gewassen en om af te bakenen. Misschien zijn deze toiletten ook moestuintjes of ‘winkels’ vol waardevolle voedingsstoffen”, aldus Czaczkes.