Media

Waarom wiet een vreetkick geeft

18-02-2015 14:53

NEW HAVEN – Cannabis is ons brein gewoon te slim af. Onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit Yale hebben eindelijk uitgevonden waarom wietrokers een vreetkick krijgen, zelfs als ze net gegeten hebben. Marihuana zorgt ervoor dat onze hersenen plotseling een chemisch stofje aanmaken dat ons hongerig maakt.

Het brein produceert neuronen die een stofje aanmaken waardoor mensen zich vol voelen. Zodra cannabinoïden zoals THC in het lichaam worden gebracht, krijgen die neuronen een tegenovergesteld effect. Onder invloed van de drug maken de neuronen niet langer een eetlustremmende stof, maar juist een eetlustopwekkende stof aan. Kortom, cannabis zet bij wijze van spreken een eetknopje om in onze hersenen, al weten de knappe koppen nog niet precies hoe dit gebeurt. De onderzoekers van Yale hebben hun onderzoek woensdag in Nature gepubliceerd.

De neurobiologen hebben alleen tests gedaan op muizen, maar onderzoeksleider Tamas Horvath is van mening dat dit effect ook in het menselijk brein voorkomt. “Dit gedrag is dusdanig simpel, zo primitief, dat ik denk dat het effect dat wij bij de muizen hebben geconstateerd, hetzelfde is bij mensen”, vertelt hij aan Live Science.