Media

Musea in VS doen selfie-stick in de ban

16-02-2015 11:02

NEW YORK – De selfie-stick is inmiddels een bekend fenomeen, maar sommige Amerikaanse musea zijn de hype meer dan zat. Grote musea als de National Gallery of Art in Washington en het Metropolitan Museum of Art in New York hebben de selfie-stick in de ban gedaan.

“Het is één ding om met uitgestrekte arm een foto te nemen, maar om drie keer zo veel ruimte in beslag te nemen, is ondoenlijk. Je neemt iemand anders’ persoonlijke ruimte in”, zegt Sree Sreenivasan, die bij het Metropolitan werkt. Ook letten mensen die een selfie maken, volgens hem totaal niet op hun omgeving. “Voor ze het weten liggen ze in de Tempel van Dendur bij de krokodil in het water.”

In Washington zijn ze niet alleen geërgerd door het gebrek aan ruimte voor hun bezoekers, maar maken ze zich vooral druk om hun collectie. “We willen niet dat alle kunst achter glas geplaatst moet worden”, laat woordvoerder Deborah Ziska van de National Gallery of Art weten aan de New York Times. Het bestuur van het museum heeft daarom besloten de ‘toverstok der narcisten’ in hun galerieën te verbieden.

Het nemen van selfies wordt niet verboden. Musea zijn juist van mening dat het fenomeen de band tussen mens en kunst versterkt en voor meer bezoekers zorgt, maar de veiligheid mag niet in het geding komen. “Als het duidelijk was dat de selfie-stick een duidelijk en belangrijk doel had, zouden wij ‘m zelfs aanraden”, legt Sreenivasan uit. “Maar dat doel bestaat niet.”