Media

Zweden in de stress om genderneutrale wc’s

13-02-2015 08:56

UMEÅ – In het Noord-Zweedse Umeå is de plaatselijke bibliotheek helemaal voor genderneutraliteit. Om dat te showen, zijn de wc’s in de bieb genderneutraal gemaakt, maar vooralsnog zorgen de nieuwe bordjes bij de wc’s alleen maar voor totale verwarring.

Op de bordjes bij de toiletten staan een man en een vrouw en twee pijlen, één naar rechts en één naar links. De gemiddelde bibliotheekbezoeker denkt dat de pijlen mannen en vrouwen laten zien welke van de twee wc’s ze zouden moeten pakken, maar dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn, tot frustratie van de verwarde boekenlezers.

“De pijlen betekenen helemaal niet dat vrouwen de linker-wc moeten nemen en mannen de rechter. Ze betekenen dat iedereen gebruik mag maken van beide toiletten”, aldus Maria Westerlund van de bibliotheek bij SVT. Een oplossing lijkt overigens wel aanstaande. Westerlund laat weten dat er wordt gezocht naar een duidelijker bordje.

De bezoekers die de bordjes wel snappen, zijn wel blij met de genderneutrale wc’s. “Normaal staat er bij alleen bij het vrouwentoilet een lange wachtrij. Dat is nu wel anders”, aldus een tevreden bezoeker.