Media

‘We moeten aliens voor blijven’

13-02-2015 12:19

SAN JOSE – De wetenschappers van Search for Extra Terrestrial Life (SETI) nemen aliens heel serieus. In The Telegraph roepen ze nu op om als de bliksem signalen uit te zenden naar alle uithoeken van het heelal, zodat wij contact leggen met de aliens in plaats van andersom.

Volgens SETI-sterrenkundige Douglas Vakoch hebben mensen een heel verkeerd beeld van buitenaards leven. Volgens hem denken de meeste mensen dat aliens veel geavanceerder zijn dan wij en dat ze van ons niets kunnen leren. “Aliens zijn misschien verder dan wij, maar ze zijn niet meer menselijk dan wij. En wij mensen hebben al zoveel meegemaakt, dat we ze wel degelijk wat kunnen bijbrengen. Het zit in onze aard om onze boodschap gehoord te krijgen.”

Zijn collega Seth Shostak vertelt dat niet iedereen er helemaal gerust op is. Volgens hem zijn veel mensen bang dat contact met buitenaards leven helemaal verkeerd kan uitpakken. Zelf ziet hij het anders. “We zijn al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog signalen aan het uitzenden. Die signalen reizen al zeventig jaar door het heelal. Bovendien bestaat onze planeet al zo’n 4 miljard jaar en er is nooit bezoek geweest van iemand die hier de boel wilde vernietigen.”

De Amerikaanse futurist en wetenschapper David Brin is ‘zo’n angsthaas’. Hij vertrouwt er allemaal niets van. “We zijn technologisch gezien een baby in het universum. Contact zoeken met aliens is net zoiets als dat baby in een jungle gaat schreeuwen omdat het zo stil is. Zo van, ‘we zien wel wat er gebeurt’.”