Media

2500 keer likken om een lolly op te krijgen

09-02-2015 15:17

NEW YORK – Het is altijd lastig om een lolly niet na een tijdje doormidden te bijten. Onderzoekers van New York University hebben eindelijk uitgerekend hoeveel likken er nodig zijn om tot op het stokje van een lolly te komen. Met een gemiddelde van 1000 likken per centimeter snoep, komt het totaal op 2500 likken uit.

De wetenschappers plaatsten een boel lolly’s van verschillende grootte in langzaam stromend water. Vervolgens namen ze om de zoveel tijd een foto, om te zien hoeveel van het snoep was opgelost. Ze kwamen erachter dat het niet uitmaakt hoe groot de lolly is, het duurt telkens ongeveer een uur voordat er één centimenter zoetigheid verdwijnt. Omdat er ongeveer 1000 likken per centimeter nodig zijn en de gemiddelde lolly een diameter van 2,5 cm heeft, moet er dus 2500 maal aan het snoepje worden gesabbeld om het helemaal op te lossen.

De leider van het onderzoek, wiskundige dr. Leif Ristroph, vertelt Daily Mail dat de manier waarop vloeistoffen unieke vormen maken door erosie of oplossing “complex en fascinerend” is. Een van de vreemdere toepassingen hiervan, is de manier waarop ons speeksel een lolly oplost. Het kan ook gebruikt worden om de erosie van stenen door een rivier te berekenen, zoals de onderzoekers uitleggen in hun essay in de Journal of Fluid Mechanics.

Toch kan het daadwerkelijk zuigen op het snoepje de manier van oplossen beïnvloeden. De beweeglijkheid van de tong kan de vorm van de lolly veranderen, maar om dat te onderzoeken is volgens dr. Ristroph ontzettend lastig.