Media

Vrouw kreeg obesitas door poeptransplantatie

05-02-2015 17:26

PROVIDENCE – Een vrouw uit Rhode Island onderging een operatie waarbij de poep van haar dochter in haar darmen werd geplaatst, om de balans van bacteriën in haar darmstelsel te herstellen. De vrouw heeft altijd een normaal postuur gehad, maar haar dochter had overgewicht. Na de transplantatie kwam de moeder bijna 16 kilo aan.

De vrouw had een lastige permanente infectie in haar darmen, genaamd clostridium difficile. Deze infectie kan levensbedreigend zijn voor mensen die antibiotica gebruiken en daardoor geen gezonde darmflora hebben. De slechte bacterie veroorzaakt hevige diarree en buikpijn. Een transplantatie van gezonde poep, waar deze bacterie niet in voorkomt, kan de persoon volledig genezen. De vrouw in kwestie vroeg haar artsen specifiek om de fecaliën van haar dochter te gebruiken, in plaats van anonieme donorpoep. Dit bleek achteraf geen goede keuze te zijn geweest.

De moeder is na de operatie genezen van haar darminfectie, maar wat ze ook deed, ze bleef maar aankomen. Ondanks een dieet en goed sporten is haar Body Mass Index (BMI) gestegen van een redelijk gezonde score van 26 naar het ongezonde 33. Dit is zo hoog dat ze aan de medische voorwaarden van obesitas voldoet.

Verband

Haar artsen plaatsten een verslag van haar behandeling in Open Forum Infectious Diseases. Zij zien een verband tussen de transplantatie en gewichtstoename. “Misschien hebben de goede bacteriën in de getransplanteerde ontlasting een negatieve invloed op haar stofwisseling”, zegt arts Colleen R. Kelly van Brown University. Dit is eerder al gezien bij dierproeven, waaruit bleek dat muizen steviger werden na een poeptransplantatie van een dikkere donor.

Omdat zowel de vrouw uit Rhode Island als de muizen dikker werden, adviseren de artsen in hun rapport dat de poep van obesitas-patiënten niet meer wordt gebruikt voor transplantatie. Er is meer onderzoek nodig om definitief te bepalen dat de ontlasting van de dikkere dochter verantwoordelijk is voor het aankomen, maar het verslag waarschuwt dat mensen met overwicht geen ideale poepdonoren zijn.