Entertainment

‘Nederland gaat ook Groundhog Day vieren’

02-02-2015 12:39

DEN HAAG – De kans is vrij groot dat ook Nederland over een paar jaar het Amerikaanse feest Groundhog Day gaat vieren. Dat voorspelt Amerika-deskundige Willem Post van het Clingendael Instituut.

De wonderlijke traditie vindt jaarlijks plaats op 2 februari in veel Amerikaanse plattelandsdorpen. Op deze dag ontwaakt de bosmarmot uit zijn winterslaap en waagt hij zich voor het eerst buiten zijn hol. Als het diertje zijn eigen schaduw ziet, duurt de winter nog zes weken langer. Zo niet, dan is de lente nabij. Het feest kreeg in Nederland vooral bekendheid door de gelijknamige komedie met Bill Murray.

Post – overigens fan van de film – denkt dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de traditie ook in Nederland wordt overgenomen. “Je merkt dat er de afgelopen jaren in Nederland een herwaardering voor Amerika is gekomen”, legt hij uit. “Een paar jaar terug was onze blik volledig gericht op Azië. Maar nu het economisch weer goed gaat, straalt de VS weer een optimisme uit waar we ontvankelijk voor zijn.” Hierdoor worden in Nederland veel Amerikaanse tradities en feesten door steeds meer mensen overgenomen. “Kijk naar Halloween, Valentijnsdag of Thanksgiving. En in Den Haag waren vannacht talloze cafés open om de uitzending van de Super Bowl te vieren.”

Bizarre traditie

Groundhog Day kan best in dit rijtje komen te staan, stelt Post. “De gedachte achter de bosmarmottendag is dat mensen snakken naar de lente”, legt de Amerika-kenner uit. De bizarre traditie zou in de achttiende eeuw zijn ontstaan uit soortgelijke Europese winter- en lichtfeesten. “Iedereen heeft genoeg van de grauwe luchten. Groundhog Day biedt uitzicht op betere tijden, vol zon en krokusjes die uit de grond komen.” Post denkt dat het feest ook in Nederland vooral op het platteland zou kunnen aanslaan. “Een stad als Barneveld zou ons eigen Punxsutawney kunnen worden, waar traditioneel de grootste viering plaatsvindt. Daar komen elk jaar vele tienduizenden om te feesten, naar concerten te luisteren en veel te eten en te drinken.”

Filminstituut Eye in Amsterdam viert maandag bosmarmottendag door de beroemde komedie over dit fenomeen te vertonen. Groudhog Day, met Bill Murray als cynische weerman die verslag moet doen van het evenement, was toen de film in 1993 uitkwam geen enorm succes. Maar inmiddels wordt de film van regisseur Harold Ramis door kenners beschouwd als klassieker en een van de beste komedies van de afgelopen twintig jaar. Hij werd in 2006 zelfs op de lijst van het Amerikaanse Congres gezet met belangwekkende titels die voor het nageslacht bewaard moeten blijven.