Media

Roemeense bedelaars worden kunstwerk

31-01-2015 14:29

MALMÖ – De Roemeense bedelaars Luca Lacatus en Marcella Cheresi verdienen lekker bij in het Zweedse Malmö. Het duo maakt deel uit van een kunstwerk en gaat volgende week met zo’n 500 euro naar huis.

De Roemenen hingen al een tijdje rond in de straten van de Zweedse stad toen de organisatoren van een speciale tentoonstelling bedachten dat het een goed idee zou zijn om de twee bedelaars in te huren als levend kunstwerk. Lacatus en Cheresi staan nu in een van de zalen van Malmö Konsthall, de grootste expositiehal van de stad. Ze mogen niet met de bezoekers praten, dragen warme kleding en zijn in het bezit van een plastic bekertje waarin mensen geld kunnen gooien.

Door het duo ten toon te stellen, wil de organisatie voeding geven aan het steeds vaker oplaaiende debat over immigratie. Maar het levende kunstwerk roept tot nu toe alleen negatieve reacties op. Zo zouden de organisatoren armoede exploiteren.

Warm en droog

Lacatus en Cheresi kan alle ophef weinig schelen. Aan Fria Tidningar vertellen ze dat ze niet het gevoel hebben dat ze geëxploiteerd worden. “We worden toch al met de nek aangekeken op straat”, zegt Lacatus. “En hier is het beter. Het is warm en droog.”

Het duo kwam naar Zweden om geld bij elkaar te bedelen voor een nieuw huis. Met de 500 euro komen ze al een heel eind. In Zweden blijven willen ze niet. “We verwachten een kindje en als we hier blijven, wordt de baby van ons afgenomen omdat we dakloos zijn en de autoriteiten denken dat we niet voor ons kind kunnen zorgen”, zegt Cheresi.