Entertainment

‘Tijd was rijp voor film Into The Woods’

29-01-2015 06:58

LONDEN – Het was voor regisseur Rob Marshall niet de vraag óf de musical Into The Woods een filmversie moest krijgen. Maar meer wanneer het zo ver zou zijn. In het vreemde stuk van componist Stephen Sondheim moeten een bakker en zijn vrouw in het bos een aantal opdrachten vervullen. Alleen als dat lukt zal een heks de vloek van kinderloosheid opheffen.

Het stuk, dat componist Stephen Sondheim halverwege de jaren tachtig maakte, behoort tot het moderne Amerikaanse culturele erfgoed. “Er lagen al jaren plannen om de musical te verfilmen”, vertelt Marshall. “Maar het is in heel veel opzichten een enorm lastig verhaal. Niet alleen muzikaal, maar ook visueel: al die sprookjesfiguren, de arena van een betoverd bos. Er zijn zelfs plannen geweest voor een poppenversie.”

De regisseur is echter gewend om tegen de stroom in te roeien. “Toen ik Chicago wilde maken, zei iedereen ook dat ik gek was. Het musicalgenre zou dood zijn. Dat hebben we geweten: zes Oscars en 300 miljoen dollar opbrengst.” Bovendien stond Stephen Sondheim zelf achter de verfilming van Into The Woods. “Hij was echt enorm coulant: ik had er zelf veel meer moeite mee dat we sommige dingen moesten schrappen dan hij. Maar film vraagt om een andere spanningsboog dan theater.”

Niemand is alleen

Marshall liep al jaren met het plan voor de verfilming rond. “Maar ik wist dat de tijd rijp was toen ik in 2011 president Obama hoorde speechen bij de tiende verjaardag van 9/11”, vertelt hij. “Hij beklemtoonde dat niemand alleen is, hoe donker sommige dagen ook mogen lijken. Dat is een enorm inspirerende boodschap die heel erg van toepassing is op deze tijd. En die moraal vormt ook het hart van Into the Woods.” Hij erkent dat het verhaal, zeker naar het slot toe, wellicht te grimmig wordt voor kinderen. “Maar ik denk dat je niet moet onderschatten wat kinderen aankunnen. Ze worden in het dagelijks leven ook met vreselijke dingen geconfronteerd: denk aan 9/11, of denk aan de talloze schietpartijen op scholen in ons land. Voor die realiteit kan je ze ook niet afsluiten, hoe graag je misschien ook zou willen.”

De film maakt eind februari kans op drie Oscars, voor beste kostuums, production design en bijrol (Meryl Streep). “Natuurlijk zou het leuk zijn als we iets wonnen”, erkent Marshall. “Iedereen die iets maakt, wil gewaardeerd worden. En de Oscars zijn op dit gebied de belangrijkste prijzen ter wereld. Maar belangrijker vind ik dat we de film hebben gemaakt die ons voor ogen stond. Daar mogen mensen ons ook op afrekenen.”

Into The Woods draait vanaf donderdag in de bioscopen.