Entertainment

Filminstituut Eye viert bosmarmottendag

29-01-2015 06:29

AMSTERDAM – Filminstituut Eye gaat dit jaar bosmarmottendag vieren. De wonderlijke Amerikaanse traditie vindt jaarlijks plaats op 2 februari. Op deze dag ontwaakt de bosmarmot uit zijn winterslaap en waagt zich voor het eerst buiten zijn hol. Als het diertje zijn eigen schaduw ziet, duurt de winter nog zes weken langer. Zo niet, dan is de lente nabij.

Het feest, dat in veel Amerikaanse steden wordt gevierd, vormde het middelpunt van de komedie Groundhog Day uit 1993. In deze film speelt acteur Bill Murray een cynische journalist die verslag moet doen van de bosmarmottenceremonie in het dorpje Punxsutaway. Maar door een bizarre speling van het lot blijft hij op 2 februari hangen en maakt hij elke dag opnieuw de door hem zo gehate dag mee.

Eye vertoont de beroemde komedie op 2 februari. Groundhog Day was toen de film uitkwam geen enorm succes. Maar inmiddels wordt de film door kenners beschouwd als klassieker en één van de beste komedies van de afgelopen twintig jaar. De Amerikaanse vakbond van scenaristen erkende het script van regisseur Harold Ramis als één van de beste scripts ooit geschreven. En de film werd in 2006 zelfs op de lijst van het Amerikaanse Congres gezet met belangwekkende titels die voor het nageslacht bewaard moeten blijven.

Eye kan nog niet zeggen of het vertonen van Groundhog Day een jaarlijkse traditie wordt.