Entertainment

Concurrentie Trijntje bekend

26-01-2015 14:25

WENEN – Trijntje Oosterhuis kan zich gaan verdiepen in haar directe concurrenten tijdens de zestigste editie van het Eurovisiesongfestival in Wenen. Een loting bepaalde maandag welke landen het in welke halve finale tegen elkaar opnemen om een plek in de grote finale op 23 mei.

Trijntje brengt haar nummer Walk Along, dat werd geschreven door oud-Songfestivaldeelneemster Anouk, voor het eerst ten gehore in de eerste helft van de eerste halve finale op dinsdag 19 mei. De landen die ook in de eerste helft van de eerste halve finale aantreden zijn: Griekenland, Macedonië, Estland, Moldavië, Finland, België en Armenië. In de tweede helft van de voorronde die avond staan Servië, Denemarken, Wit-Rusland, Roemenië, Rusland, Albanië, Georgië en Hongarije op het programma.

In de eerste helft van de tweede halve finale op donderdag 21 mei treden op: Noorwegen, Ierland, Tsjechië, Litouwen, San Marino, Malta, Portugal en Montenegro. In de tweede helft van de tweede halve finale staan de deelnemers uit Zwitserland, Azerbeidzjan, Slovenië, Letland, Polen, IJsland, Israël, Cyprus en Zweden op het podium in de Oostenrijkse hoofdstad.

Stemmen

Miljoenen Europese tv-kijkers brengen die twee avonden hun stem uit op hun favoriete acts. Uit beide halve finales gaan de tien deelnemers met de meeste stemmen door naar de finale. Om te voorkomen dat bevriende landen op elkaar stemmen, werden deze landen bij de loting uit elkaar gehouden.

Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Groot-Brittannië en gastland Oostenrijk hoeven zich niet eerst te bewijzen in een halve finale. Zij zijn al verzekerd van een plek in de finale op zaterdag 23 mei. De loting maandag bepaalde ook dat tv-kijkers in Frankrijk, Spanje en Oostenrijk mogen stemmen op de kandidaten in de eerste halve finale, en fans uit Duitsland, Italië en Groot-Brittannië op de artiesten in de tweede halve finale.