Media

Chinees pas na drie dagen eerlijke vinder

24-01-2015 12:36

NANJING – Het duurde drie dagen, maar uiteindelijk leverde de Chinees Wu Xuede een tas die hij had gevonden af bij de politie. Dat de 40-jarige werkloze arbeidsmigrant zo lang moest nadenken of hij zijn vondst af zou staan, had te maken met de 130.000 yuan, bijna 19.000 euro, die in de tas zat.

Wu hing rond bij een uitzendbureau in Nanjing, hopend op een baantje. Die kwam er niet, maar de man vond wel de bruine tas met het geld. Zonder iets te zeggen, vertrok hij met de buit.

Of Wu het geld had gehouden als de politie hem niet op het spoor was gekomen, is niet helemaal duidelijk. Tegen het persbureau Xinhua vertelde de eerlijke vinder dat hij nog nooit zo’n grote hoeveelheid bankbiljetten bij elkaar had gezien. “Ik zou zelf waarschijnlijk drie jaar moeten werken om zoveel geld bij elkaar te krijgen”, zei de man.

Via beelden van beveiligingscamera’s had de politie gezien dat Wu de tas had meegenomen. Agenten stuurden de man een paar sms’jes met het verzoek de tas naar het bureau te brengen. Hij zou dan geen straf krijgen. Na drie dagen wikken en wegen deed hij dat. “Ik ben geen dief”, zei Wu. Maar de verleiding was wel heel erg groot om het geld in eigen zak te steken. Hij had in de afgelopen zes maanden omgerekend slechts 600 euro verdiend.