Media

Zwitsers zijn meurlucht zat

19-01-2015 17:55

GORDOLA – Inwoners van het Zwitserse Gordola zijn het helemaal zat dat het altijd stinkt in hun dorp. Met uitzicht op fraaie bergen en Lago Maggiore lijken de 4600 inwoners van Gordola in een toeristische trekpleister te wonen, maar door de constante stank in het dorp komt er van toerisme weinig terecht. Nog los daarvan klagen de inwoners in de krant Blick dat ze ook weleens hun ramen en deuren open willen zetten.

“Overal op de wereld doen mensen hun ramen open om wat frisse lucht binnen te krijgen, maar wij moeten alles potdicht houden”, aldus de 67-jarige Oswaldo Codiga. “Als je de boel eenmaal open hebt gehad, is het onmogelijk om de stank nog uit je huiskamer te krijgen.” Zijn dorpsgenoot Giacomo Zanolari zit met hetzelfde probleem. “Als we visite krijgen, zitten we met het schaamrood op de kaken. Het is gênant.”

Wat de stank precies veroorzaakt, is niet helemaal duidelijk, maar de bewoners geven meerdere ‘luchtvervuilers’ de schuld. Zo zouden een kippenboerderij, een compostbedrijf, een rioleringsbedrijf en een kunstmestbedrijf schuld hebben aan de putlucht in het dorp. Maar niet alleen de bedrijven lijken de boosdoeners te zijn, ook het natuurgebied Bolle di Magadino doet met zijn dampende moerasgronden een duit in het zakje.

Ondertussen bestoken de Gordolanen de gemeenteraad met boze brieven, maar vanuit het gemeentehuis komt vooralsnog alleen een oorverdovende stilte.