Media

Turkse krant schrijft recepten uit protest

16-01-2015 19:32

INSTANBUL – Een lokale Turkse krant vult de voorpagina sinds kort met recepten. De actie is een protest tegen beperkingen van de persvrijheid in het land, meldt de BBC.

De Yon Gazetesi, die gepubliceerd wordt in de provincie Batman in het zuidoosten van Turkije waar overwegend Koerden wonen, is volgens Hurriyet Daily News sinds de oprichting in september 2013 al bijna veertig keer aangeklaagd. De krant publiceerde geregeld kritische verhalen over lokale ambtenaren. Volgens hoofdredacteur Ferit Tunc werd de krant keer op keer onder druk gezet vanwege de publicaties.

Medewerkers van Yon Gazetesi, die een oplage heeft van vijfhonderd, hebben de headlines daarom nu vervangen door smakelijke en soms gekscherende Turkse gerechten, voor bijvoorbeeld ‘burgemeester kebab’. Op die manier willen zij hun onvrede uiten over de druk van verschillende belangengroepen in de regio.

Druk

De lezers lijken zich niet te storen aan de nieuwe inhoud van hun krantje. Het bescheiden aantal lezers van vijfhonderd is behouden gebleven. “We zullen het protest voortzetten tot de lokale pers vrij is”, besluit Tunc.

De persvrijheid in Turkije staat voortdurend onder druk. Zo werd begin januari de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink in het land gearresteerd. Ze publiceerde vorig jaar een boek over de achtergestelde positie van Koerden in Turkije. Het Turkije Instituut in Leiden constateerde drie jaar geleden nog dat er toen tussen de zeventig en honderd journalisten vastzaten op verdenking van staatsgevaarlijke activiteiten.