Media

Nieuwe ID-kaart New York valt slecht

15-01-2015 12:12

NEW YORK – Burgemeester Bill de Blasio showde onlangs vol trots de nieuwe ID-kaart voor New Yorkers, maar niet iedereen blijkt nu even enthousiast over het pasje. Niet dat er iets met de opmaak mis is, maar op het dummymodel van De Blasio stond een fictieve vrouw met als geboortedatum 16 maart 1988 en volgens tegenstanders van De Blasio is die datum helemaal niet per ongeluk gekozen.

Op 16 maart 1988 stuurde de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan troepen naar Honduras om de opstandige linkse Sandinistas uit Nicaragua te stoppen. Tevens werd op die dag Oliver North, een hoge Amerikaanse militair, beschuldigd van het faciliteren van illegale wapenhandel tussen Iran en de Contra’s uit Nicaragua (de tegenstanders van de Saninistas). Dat De Blasio zelf in 1988 in Nicaragua is geweest om zijn steun te betuigen aan de Sandinistas, geeft zijn politieke tegenstanders nu het vermoeden dat 16 maart 1988 bewust op de ID-kaart is gezet.

Volgens de New York Post ontkent De Blasio ook maar iets met de datum te maken te hebben. Volgens hem is het puur toeval. De Republikein Steve McLaughlin denkt er heel anders over. “Als dit toeval is, dan is het misschien wel de meest toevallige samenloop van omstandigheden ooit.”