Media

Duitse hond moet kijk- en luistergeld betalen

15-01-2015 13:05

KOBLENZ – Zoals zoveel Duitsers kreeg Janosch Städtler afgelopen week een rekening in de bus voor het jaarlijkse kijk- en luistergeld. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat Janosch een Hongaarse Vizsla is, een hond dus.

Zijn baasje, Christian, kan wel lachen om de actie. “En dan te bedenken dat Janosch helemaal niet van televisie houdt. Hij wil gewoon rustig in een hoekje liggen zonder herrie aan zijn hoofd”, grapt de Duitser in de Rhein-Zeitung. In eerste instantie kreeg Janosch een brief ter kennisgeving met daarin de aankondiging dat hij binnenkort moest gaan betalen. Christian en zijn vrouw Inge dachten dan ook dat een geschreven antwoord naar de Duitse Buma/Stemra voldoende zou zijn om een rekening te voorkomen, maar dat bleek te makkelijk gedacht.

De brief, mét bewijs van de dierenarts dat Janosch een hond is, had weinig effect. Een paar dagen later viel de rekening van dik 50 euro op de mat. Inge was verbaasd. “Ik dacht echt dat ons schrijven een rekening wel zou voorkomen. Bovendien krijgt Janosch zoveel zakgeld helemaal niet.”

Ondertussen heeft een woordvoerder van het licentiebedrijf gereageerd. “Dit moet een grap zijn. Kennelijk heeft een kennis van Christian een tv-abonnement afgesloten op Janosch’ naam. Dat kan haast niet anders.” Het is niet duidelijk of de rekening inmiddels wel is komen te vervallen.