Media

Medicijnen tegen kater werken niet

31-12-2014 10:49

NEW YORK – Slecht nieuws voor mensen die tijdens de jaarwisseling flink willen feesten. Medicijnen om van een kater af te komen bestaan niet. Of het nu gaat om pillen of huismiddeltjes; van een kater kom je niet zo maar af.

Dat zegt de Amerikaanse medicus George Koob, het hoofd van het National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism tegen persbureau Reuters. De feestgangers moeten de hoofdpijn, de nadorst en de misselijkheid op de koop toenemen.

Ondanks de uitspraken van Koob zijn er middeltjes in alle soorten en maten op de markt die beloven drinkers van hun kater af te helpen. Een aspirientje of een vitamine B-tablet zouden wonderen kunnen verrichten, net als Alka-Seltzer. Blowfish is ook zo’n middeltje dat katers als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. De fabrikant geeft mensen zelfs hun geld terug als het pilletje, bestaande uit aspirine en cafeïne, niet werkt. “Af en toe zijn er mensen die hun geld terugvragen”, zegt Brenna Haysom, oprichtster van het bedrijf dat de pilletjes maakt.

Huismiddeltjes

Pillen werken niet of nauwelijks. Daarom zoeken veel mensen hun heil bij huismiddeltjes. Veel water drinken tijdens een stapavond zou wonderen doen, net als frisdrank met citroen. Chinese onderzoekers hebben dat onderzocht. De kater verdwijnt er niet van, is hun conclusie, maar hij schijnt wel minder lang te duren.

Een kortere kater of niet; Koob blijft erbij dat er geen kruid gewassen is tegen een kater. “Een biertje of een glas wijn op z’n tijd is heel gezond”, stelt de medicus. Maar een kater is het gevolg van te veel drank. “Excessief drankgebruik”, noemt Koob het zelfs.