Media

Alles schiet uit de kom bij Britse vrouw

27-12-2014 17:18

HEREFORD – Jojo Meadows moet oppassen bij praktisch alles dat ze doet. Door een zeldzame aandoening schieten haar botten bij het minste of geringste uit de kom. Dat overkomt haar soms wel tien keer per dag.

Jojo lijdt aan het syndroom van Ehlers-Danlos (EDS). Door deze aangeboren aandoening is bijna elk botje in het lichaam van de 38-jarige vrouw uit Hereford al eens uit de kom geschoten of gebroken. Zelfs bij de meest simpele handelingen, zoals gapen, autorijden of de deur opendoen, kan het al misgaan. Het gebeurt zo vaak dat ze het niet eens altijd doorheeft.

“Het allerergste was het toen mijn kaak uit de kom schoot, waardoor ik amper nog kon praten”, vertelt Meadows aan Daily Mail. “Mijn zoontje schreeuwde tegen de alarmcentrale dat mijn mond eruit gevallen was.” Jojo heeft ook wel eens haar beide polsen gebroken toen ze samen met haar kinderen een handstand deed. “Ik ben er nu wel aan gewend, maar het blijft pijnlijk.”

De Britse schat dat ze jaarlijks zo’n honderd keer naar het ziekenhuis moet. Allemaal heel vervelend, maar Jojo laat zich niet kisten. De vrouw blijft dan ook gewoon skateboarden, iets dat ze al sinds haar jeugd graag doet. “Voor mij is skateboarden een manier om EDS te overwinnen. Ik wil laten zien dat deze aandoening me niet klein krijgt. Dat werkt bevrijdend.”