Sport

Hamilton wint kille teamstrijd van Rosberg

23-11-2014 16:41

LONDEN (ANP) – De coureur met de meeste overwinningen in het seizoen heeft ook de wereldtitel veroverd in de Formule 1. Lewis Hamilton kroonde zich in Abu Dhabi voor de tweede keer in zijn carrière tot wereldkampioen.

De Grand Prix van Abu Dhabi vormde het slotstuk van een pakkend seizoen, waarin één renstal de boventoon voerde. Mercedes bleek in de winter een bolide te hebben ontwikkeld die veruit de snelste was en door geen enkel ander team was bij te houden. Met als gevolg een figurantenrol voor Sebastian Vettel, de Duitser die de vier voorgaande jaren domineerde in een Red Bull.

Hamilton en Nico Rosberg waren feitelijk vanaf de openingsrace in Australië onnavolgbaar. Toen de een-tweetjes elkaar in rap tempo opvolgden, doemde het scenario op van een titelstrijd tussen twee coureurs uit hetzelfde team.

Tweestrijd

Die tweestrijd zette ook hun vriendschap op het spel. Hamilton en Rosberg kennen elkaar al jaren. Als pubers namen ze het al tegen elkaar op in kartraces.

Als Hamilton in de Grand Prix van Hongarije een teamorder negeert en Rosberg niet laat passeren, begin de relatie te bekoelen. Een race later zijn de gezworen vrienden elkaars vijanden. Rosberg geeft Hamilton geen ruimte in een bocht en tikt de bolide van zijn teamgenoot opzichtig aan. Hamilton valt uit, Rosberg rijdt met schade verder en eindigt nog als derde.

Voor de teamleiding is dan de maat wel vol. Toto Wolff keurt de rivaliteit goed, maar wil een eerlijke strijd zonder incidenten. Hij memoreert het beruchte jaar 1989, waarin Alain Prost en Ayrton Senna, teamgenoten bij McLaren, elkaar in de voorlaatste race van de baan reden.

Mentale tikken

Hamilton deelt vervolgens een aantal mentale tikken uit aan Rosberg door vijf races op rij te winnen en een solide voorsprong op te bouwen. Het verschil in karakter komt naar boven. Hamilton is toch meer de vechtjas, die ook meer ervaring heeft in races waar het om gaat. Hij streed in 2008 tot de laatste race om de titel en won die met één punt verschil. In het jaar daarvoor, zijn debuutjaar, troefde hij menig keer zijn ervaren ploeggenoot Fernando Alonso af en eindigde als tweede in het kampioenschap.

Rosberg verkeerde voor het eerst in de luxepositie van een titelkandidaat. Hij moest de jaren ervoor steeds genoegen nemen met een rol in de luwte, maar hij toonde zich sluw en ook veerkrachtig met een sterke overwinning in voorlaatste race in Brazilië. Hij zette daarmee de titelstrijd op scherp. Helaas liet de ijzersterke Mercedes hem in de slotrace in de steek, waardoor er van een zinderende finale geen sprake meer was.