Sport

Wüst ‘heel netjes’ naar goud

31-10-2014 20:05

HEERENVEEN (ANP) – Ireen Wüst kwam vrijdag kort na haar zesde titel op de 1500 meter bij de NK afstanden in Heerenveen tot een opmerkelijke conclusie. ,,Ik ben het schaatsen nog niet verleerd”, sprak de viervoudig olympisch kampioene met een glimlach. ,,Dit is een mooi opstapje naar de rest van het toernooi. Qua tijd is dit al heel netjes. Hier kan ik verder mee”, sprak de 28-jarige allroundster, die op alle vijf afstanden in Thialf aan de start verschijnt.

Wüst reed met haar winnende tijd van 1.55,43 een kampioenschapsrecord. Daarmee bleef ze haar tegenstandsters Marrit Leenstra (1.57,27) en Antoinette de Jong (1.57,54) ruimschoots voor. Vorig seizoen moest de nieuwe kopvrouw van Team Continu nog verrassend voorrang verlenen aan Jorien ter Mors en Lotte van Beek. Beide schaatssters beginnen door fysieke ongemakken echter later aan het seizoen.

,,Een beetje spanning had ik wel, ik was zelfs stiekem een beetje nerveus”, bekende Wüst, die na 9 succesvolle TVM-jaren onder Gerard Kemkers aan een nieuwe uitdaging is begonnen. ,,Kijk, ik woonde als het ware in de schema’s van Gerard. Ik had aan een knipoog van hem genoeg. Dat moet nu met Marianne Timmer en Gianni Romme allemaal nog een beetje groeien. Ik wist ook niet vooraf waar ik precies stond. Op de training liep het wel, maar je wil die bevestiging toch ook in wedstrijden krijgen. En die heb ik nu.”

Met 12 titels bij de NK afstanden en vele andere medailles is Wüst haar coach Timmer op de ranglijst van dit evenement inmiddels gepasseerd. ,,Leuk toch, zo blijf je lekker met elkaar in de weer.”