Sport

Nieuwe start helpt Smeekens op weg

31-10-2014 19:52

HEERENVEEN (ANP) – Een goed begin is het halve werk. Daar weet schaatser Jan Smeekens alles van. De sprinter van team LottoNL Jumbo past in het nieuwe seizoen een zogenoemde driepuntsstart toe, waarbij hij één hand ook op het ijs zet. Het gaat misschien te ver om zijn gouden medaille van vrijdag op de 500 meter bij de NK afstanden geheel toe te schrijven aan zijn nieuwe houding, maar dat hij er baat bij heeft, staat buiten kijf. ,,Dit is een mooie opening van het seizoen’, sprak hij glunderend na zijn succesvolle titelprolongatie.

Smeekens moest begin dit jaar het olympisch goud in Sotsji op 0,012 seconde aan Michel Mulder laten. Maar op de openingsdag in Heerenveen was hij de 28-jarige Zwollenaar twee keer te snel af. Smeekens zegevierde zowel in de eerste (35,028) als in de tweede race (34,856). ,,Vooral die tweede wedstrijd ging supergoed. Dat verbaasde me zelf eigenlijk ook wel.”

Smeekens heeft na Sotsji zeker niet stilgezeten. ,,We hebben nogal wat dingetjes aangepakt”, gaf hij te kennen. ,,Niet alleen de start hebben we gewijzigd, maar ook nogal wat andere technische zaken. Dat blijkt te werken. Ik denk dat ik met die nieuwe starthouding zo’n 0,1 seconde kan gaan winnen. Ik kan beter en sneller op het schot reageren en kom ook eerder in mijn slag. Vijf jaar geleden was ik er ook al mee bezig op de training. Toen scheurde ik echter mijn lies waarna ik huiverig was om er opnieuw mee te beginnen. Nu is de angst echter weg, mede door specifieke krachttraining. Ik geef na de start alleen maar nog vol gas.”

Achter Smeekens moest Michel Mulder genoegen nemen met de tweede plaats, gevolgd door Pim Schipper. ,,Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik in topvorm ben”, liet de olympisch titelhouder weten. ,,Toch zag ik deze nederlaag niet aankomen. Ik schaats momenteel nog een beetje te rommelig. Mede daardoor zijn mijn tijden vooralsnog te wisselvallig. Bovendien wil ik ook te graag. Dat was vooral in mijn tweede race tegen Jan Smeekens te zien. Na drie passen had ik al een misser en ook mijn eerste bocht was slecht. Dan kun je het natuurlijk meteen vergeten op deze afstand.”