Media

Smak geld voor onderzoek naar trollen

29-10-2014 16:44

BORNHOLM – Bestaan trollen en wonen die ondergronds op het Deense eiland Bornholm? Een Deense club die onafhankelijk onderzoek stimuleert wil dat nu ook wel eens weten en stelt ruim 300.000 euro beschikbaar voor een diepgravend onderzoek.

Lars Christian Kofoed Rømer gaat het onderzoek uitvoeren. Hij bestudeert al langer geesten en andere rare verschijnselen in de Deense folklore. Nu zet hij zijn tanden in Krølle Bølle, de trol die het symbool is geworden van Bornholm.

Krølle Bølle werd in 1943 bedacht door Ludvig Mahler, een medewerker van DJB, de spoorwegmaatschappij van het eiland. Hij combineerde een eeuwenoud trollenverhaal met een eigen verzinsel. Rømer vindt het fascinerend dat de trol na al die jaren nog steeds zo populair is. Hij wil onderzoeken of er op Bornholm ook echt sporen zijn te vinden die het bestaan van trollen bewijzen, legt de antropoloog uit aan radiozender DR.

Wenkbrauwen

Het onderzoek naar Krølle Bølle heeft de wenkbrauwen doen fronzen in Denemarken, maar Peter Munk Christiansen, de voorzitter van de subsidieverstrekker legt de kritiek naast zich neer. “We hebben gewoon een hele brede definitie over wat nuttige onderzoeken zijn”, zegt hij tegen de krant Politiken.

Overigens is de trol Krølle Bølle een goudmijn voor Bornholm, of hij bestaat of niet. Op het eiland kun je zelfs Krølle Bølle-condooms kopen.