Interview

Esther Voet: ‘Annabel is fantastische columnist, ik heb andere expertise’

28-05-2015 13:20

Na haar aangekondigde vertrek bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël  vertelde Esther Voet dat er nationaal en internationaal aan haar getrokken werd. Per 1 juni stapt Voet aan boord bij Jalta, waar ze Annabel Nanninga opvolgt als adjunct-hoofdredacteur. Tegen ThePostOnline vertelt ze waarom.

Gefeliciteerd met uw nieuwe functie. U vertelde eerder in de Volkskrant gewild te zijn, waarom is de keuze op Jalta gevallen?
“Ik houd ervan om bepaalde onderwerpen uit te diepen en daar is bij Jalta de ruimte voor. Er zijn eerder schitterende longreads gepubliceerd en dat ga ik nu ook doen.”

Dat betekent dat u niet op dagelijkse basis zult gaan schrijven voor de site. Is dit voor u wel een fulltime job?
“Nee, ik zal er nog andere dingen naast gaan doen. Er waren aanbiedingen om in Israël of New York te gaan werken, maar uiteindelijk wonen al mijn dierbaren in Nederland en ben ik hier het gelukkigst. Half juni zal bekend worden wat ik nog meer ga doen, daar kan ik nu nog niks over zeggen.”

Wat wordt er bij Jalta van u verwacht?
“Naast alle gangbare taken die er bij de functie van adjunct horen, zoals het uitzetten van de lijnen en het brainstormen met collega’s, zal ik me schrijvend op een breed terrein gaan inzetten.”

U gaat over andere onderwerpen schrijven dan het jodendom en de voortdurende strijd in het Midden-Oosten?
“Jazeker, veel breder. Natuurlijk heb ik veel expertise op dat gebied en het zal ook zeker aan bod komen. Maar ik ben een generalist, ben in veel thema’s geïnteresseerd. In mijn 25 jaar durende carrière heb ik geschreven over entertainment, architectuur, reizen, politiek en meer.”

Hoe is het contact met Jalta tot stand gekomen? Hebben ze u benaderd, of bent u zelf op hen afgestapt?
“Ik kende enkele medewerkers uit het circuit en dat zijn leuke contacten. Bart Schut, Joshua Livestro en Annabel Nanninga heb ik leren kennen. Hun liberale manier van denken over vrijheid spreekt me aan.”

Is Nanninga opzij geschoven voor uw komst, of was er reeds een vacature vrij?
“Dat is niet aan mij om te beantwoorden. Annabel is een fantastische columnist, ik heb een andere expertise.”

ThePostOnline heeft ook Annabel Nanninga deze laatste vraag voorgelegd. Nanninga: “Ik ben geen adjunct, maar een schrijver. Ik vond de taak zowel voor mijzelf als voor Jalta niet goed uitpakken. Livestro en ik waren het daar over eens en vervolgens heeft hij Voet benaderd.”

Lees ook:
Esther Voet nieuwe adjunct-hoofdredacteur Jalta.nl