Interview

Amerika-kenner Maarten Kolsloot: ‘Hillary Clinton is nog altijd indrukwekkend populair’

28-05-2015 16:22

Vanaf donderdagvond is er elke week een DWDD Summerschool te zien; hierin vertellen kenners iets over een onderwerp waar ze veel van afweten. Het debuut in deze zomerse spin-off wordt verzorgd door Nieuwsuur-anchor Twan Huys die iets vertelt over de familie Clinton.

Huys was van 1999 tot en met 2006 werkzaam als Amerika-correspondent en regelmatig schuift hij aan bij Matthijs om de Amerikaanse politiek een beetje te duiden. De Clintons, altijd een goed onderwerp omdat er veel macht, seks en geld rond de familie hangt. Bill Clinton was van 1993 tot 2001 de machtigste man in de VS en vrouwlief Hillary hoopt dat in 2016 te worden. Als warming-up voor het programma belde wij even met Amerika-kenner en voormalig VS-correspondent Maarten Kolsloot. 

Zijn de Clintons populair in de VS?
“De eerste keer dat ik de Clintons zag was in Iowa, net voordat de presidentskandidaat werd geselecteerd, in januari 2008. Hillary debatteerde met meerdere kandidaten op een podium en Bill zat in de zaal als toeschouwer. Die dag zag ik dat de Clintons rocksterren zijn voor veel Amerikanen – de progressieven dan in ieder geval. Hoe die mensen te keer gingen toen Bill binnenkwam, heel apart om te zien was dat. Ze is altijd even professioneel en afgemeten, een beetje koeltjes soms. Ik heb sterk de indruk dat Bill en Hill als één geheel worden gezien. Bill krijg je er gratis bij en dat bleek in de campagne van 2008 niet altijd een zegen. Hij schoot nog wel eens uit z’n slof en hield zich niet aan de campagneboodschap.”

 

Waarom zijn de Clintons interessant om te volgen voor journalisten? Seks, schandalen, macht, geld?
“Hillary is interessant omdat ze staat voor veel wat de Amerikaanse politiek boeiend maakt: een machtige familie – zoals de familie Bush  – die niet van het politieke toneel te slaan is. Dat Bill altijd maar weer met gekke (seks-) schandalen in verband wordt gebracht zal wel helpen bij die interesse, maar is niet de kern. Interessanter is hoe Hillary en Bill zo lang aan de top van het machtsspectrum blijven, ondanks alle tegenslagen die ze hebben meegemaakt.”

 

Heeft Hillary de power en het politieke inzicht om een verkiezingsstrijd te overleven?
“De campagne in 2008 ging niet zo soepel. Bill liet zich te vaak gaan, barste dan opeens in woede uit als het over zijn vrouw ging. En ik denk dat Hillary te veel ‘Clinton-veteranen’ om zich heen had verzameld en te weinig mensen die haar de waarheid vertelden of de campagne bij konden sturen. Hillary leek ook een beetje de ‘onvermijdelijke’ kandidaat en daar hebben Amerikanen toch wel een hekel aan. Het leek haar te veel om de macht te gaan, om het politieke spel en dat doorzien mensen. In het boek van Edward Klein, The Amateur, staat een leuke anekdote over Bill Clinton die adviseert aan zijn vrouw om de strijd met Obama aan te gaan. There’s no loyalty in politics, zegt hij dan tegen haar. In 2008 kreeg ze de kritiek dat ze zo ver van het volk afstaat, dat ze even komt aanvliegen naar de grote zalen met haar privévliegtuigtuig. Dit keer doet ze krampachtige pogingen om ‘normaal’ over te komen – bezoekt ze kleine zalen – maar  de vraag is hoe goed dat kan met een miljoenensalaris en het aura van een beroemdheid als een popster. Hillary is niettemin zeer gedisciplineerd en kon in 2008 rekenen op ongeveer 18 miljoen stemmen in de voorverkiezingen, indrukwekkend populair is ze altijd nog.”

 

Heeft Hillary het goed gedaan als Minister van BZ volgens de Amerikanen?
“In Amerika wordt – zeker in conservatieve kring – kritisch gekeken naar haar tijd als minister. Vooral de aanval op de ambassade in Benghazi waar de ambassadeur overleed wordt bekritiseerd. Onlangs nog kwamen er gedetailleerde verhalen naar boven over buitenlandse machthebbers die via de Clinton Foundation macht zouden willen uitoefenen. Het nieuwe boek ‘Clinton Cash’ zal de familie wel hoofdpijn bezorgen. Hun banden met internationale financiële spelers zullen wel verder onder vuur komen te liggen.”

 

Verwacht je nog iets nieuws te horen vanavond?
“Als ik het eerdere werk van Twan bekijk en zijn boek over z’n tijd als correspondent lees, verwacht ik niet dat hij iets nieuws zal vertellen. In dat boek, Ik ben een New Yorker, gaat het toch vooral over zijn eigen leven. Het is ook moeilijk om iets toe te voegen want jij kan vanuit je stoel honderden verhalen lezen en vele documentaires bekijken. Wel kijk ik uit naar een kleurrijk verteld verhaal, iets waar hij enorm goed in is. Een avond over de Clintons, dat verveeld eigenlijk nooit.”

 

In 2008 volgde je presidentskandidaat Chris Dodd als lid van het campagneteam en schreef daar een boek over. Ga je nu weer ergens in een team werken?
“Onderdeel van een verkiezingsteam zijn is een van de leukste dingen om te doen. Dit jaar ben ik meer in Nederland – vriendin, kind – maar hoop ik wel een nieuw boek te maken over de verkiezingen. De Amerikaanse verkiezingen blijven trekken. Een van de eerste dingen die ik ‘s ochtends doe is de nieuwtjes bekijken en lezen. Raar eigenlijk. Het duurt nog anderhalf jaar en stiekem gaat dat natuurlijk nergens over, zo’n lange race, maar ik ben verslaafd.”