Media & TV

Mark van Eeuwen wil acteur zijn, geen BN’er

27-05-2015 17:15

De omroepblaadjes staan weer lekker vol deze week, tuurlijk, niks mis mee (Topshow gelezen, dan ga je zo praten). Veel onzin natuurlijk, zoals een interview met Samantha en Michael die de mensheid gaan verblijden met een nieuw deel van hun real life. Maar ook veel, heel veel verhalen met Richard Groenendijk die het zaterdagavondgevoel wil terugbrengen.   

Richard Groenendijk in een Miespak

In Veronica Magazine een leuk verhaal over de kracht van mannen die zich in vrouwenkleren hullen voor een talkshow. Vanaf zaterdag praat cabaretier Richard Groenendijk immers – verkleed als mrs. feelgood Jopie Parlevliet – tegen alle mensen die wilden aanschuiven in zijn show. Groenendijk was ooit te gast bij Paul Haenen/Margeet Dolman. “Ik had me van te voren voorgenomen om niet helemaal leeg te lopen, maar toen ik tegenover haar zat, gebeurde het toch.”
Hij vindt het geen trucje. “Dat weet ik niet. Het is geen succes omdat we een vrouwenkostuum dragen en grappig gevonden worden. Ik denk dat het komt omdat in de basis Jopie, Margeet en Tante Es positieve en innemende vrouwen zijn die ook kunnen lachen om zichzelf.”

 

Jan Versteegh is geboren als liniaal

BNN-presentator Jan Versteegh vertelt in hetzelfde blad over de eerste jaren van zijn leven, hij werd namelijk maar liefst twee maanden te vroeg geboren. “Ik geloof dat ik bij mijn geboorte zo lang was als een liniaal. In het slechtste geval eindig je als kasplantje, dus ik heb mazzel gehad. Ik wilde als kind al de beste zijn en dat heb ik nog steeds. Met Expeditie Robinson of De slimste mens moet ik gewoon winnen. Maar die instelling heeft me ver gebracht, anders was ik misschien nog gymleraar geweest.”
Prima beroep natuurlijk, zou je zeggen.

 

De mening omdat het kan

In de VaraGids een tikkie saai interview met BNNVARA-voorzitter Gerard Timmer waarin hij een beetje moet laveren tussen de positie van de omroep en die van de NPO. Bij de NPO was hij immers werkzaam als directeur tv waarna hij,  na een verschil van inzicht, naar de omroep overstapte in oktober 2013. Hij kan zijn nieuwe positie, waarin hij tegenover diezelfde NPO lijkt te staan omdat de grote bazen de macht van de omroepen willen minimaliseren, gelukkig heel goed uitleggen: “De NPO lijkt sinds dat jaar veel meer afstand van de omroepen hebben genomen”.
Timmer gelooft nu helemaal in de – zeg maar – Jan Slagter-lijn waarbij omroepen nog wat macht over houden. Bijvoorbeeld over het maken van eigen sites: “Stel je bent supporter van Feyenoord dan ga je toch ook niet eerst naar de site van de KNVB om te kijken wat je club doet?”

 

300 kroketten geweigerd

Aardig in de VaraGids is verder nog de reconstructie van consumententelevisie bij de VARA. Frits Bom deed bijvoorbeeld De Ombudsman/De Konsumentenman vanaf 1978. “Ik wilde, volgens mij als eerste in Hilversum, een infotainmentachtig programma maken, humor gebruiken.”
In 1989 ontstond Kassa en hiervoor werd Felix Meurders benaderd. Meurders nam William Valkenburg mee van de radio die eindredacteur werd. Valkenburg over belangenverstrengeling: “Onafhankelijkheid gaat boven alles. Toen de Van Dobben kroketten goed uit de test kwamen, heb ik de doos met 300 kroketten geweigerd.”

 

GTST-acteur niet blij met media

In de Mikro Gids een interview met voormalig GTST-acteur Mark van Eeuwen die naar het buitenland wil. Hij speelt in de omstreden film Kidnapping Mr. Heineken, inderdaad waar Peter R De Vries zo enthousiast over is. Een groot liefhebber van media is hij niet. “Dat is om gek van te worden, zeker als er leugens opgeschreven worden. Ik praat niet over privézaken in de media dus dan gaan ze raden. Het is heel irritant dat als je even met een vrouw praat, zij als je nieuwe liefde wordt bestempeld. Of dat mensen je stiekem filmen. Maar goed, als je daar niet tegen kunt moet je niet in een soap of film spelen. Ik zit rustig met een baard van vier dagen in de tram. Ik ben er niet mee bezig en dat wil ik zo houden. Bekendheid is uiteindelijk voor niemand echt goed. En ik wil acteur zijn en geen BN’er.”

 

Brecht van Hulten heeft niks met real life en/of narcisme

De huidige Kassa-presentator Brecht van Hulten, die trouwens vroeger op Face van The A-Team was, heeft waarschijnlijk niet zoveel met een  serie over het leven van Samantha en Michael die binnenkort weer begint. “Ik heb een hekel aan narcistische realitysoaps. En verder kan ik niet goed tegen hulp-tv waarin mensen zogenaamd met goede bedoelingen van hun geld,- verslavings-, eet of relatieproblemen worden geholpen.”
Oh ja, Louis Theroux vindt ze wel goed en dat vinden verder weinig mensen.

 

Peter van der Vorst doet oproep

En dan, ja hoor, daar is-ie weer gewoon alsof het allemaal niet op kan: de column van Peter van der Vorst. Welke collega wordt er nu weer eens genadeloos aangepakt? Of welk vilein nieuwtje krijgen we nu weer mee? Nou ja, het gaat deze keer over het geluid van televisie, volgens Peter een van de meest onderschatte zaken. “Wij makers zouden daar rekening mee moeten houden. Veel regisseurs denken dat een programma beter of jonger wordt als je overal muziek onder zet, maar in de meeste gevallen leidt dat alleen maar af.”