Media & TV

Hugo Borst: ‘Speech Van Gaal is innemend, aandoenlijk en ontroerend’

20-05-2015 13:17

Louis van Gaal wist gisteravond op het Speler van het Jaar-gala van Manchester United de lachers op zijn hand te krijgen met een maar liefst acht minuten durende terugblik op het seizoen. Uiteraard op een typische Van Gaaliaanse wijze. Dat zag er zo uit:

‘Innemend, aandoenlijk en ontroerend’

De uitspatting van de trainer vraagt om een reactie van Van Gaalkenner bij uitstek, Hugo Borst.

Hoe zou jij de beelden willen typeren, Hugo?
“Niet verrassend en herkenbaar. Ik ken zijn hele Youtube-repertoire inmiddels. Dit was duidelijk niet de beste versie, die komt pas na een kampioenschap. Maar Louis staat duidelijk weer op het punt van orgasmeren.”

De voorbeelden zijn inderdaad eindeloos. Waarom doet hij dit toch keer op keer?
“Hij vindt het heerlijk, geniet ervan. Hij kent ook geen schaamte voor zijn beperkte vocabulaire. Het heeft een vleugje demagogie, maar hij weet dat hij het kan. Al valt er natuurlijk van alles op aan te merken. Dat zijn Engels tekortschiet, is volkomen duidelijk. Maar hij speelt graag voor clown en de mensen moeten erom lachen, ze waarderen het. Ze hadden ook een saaie lul als manager kunnen hebben, dat is Louis in elk geval niet.”

Wat mij opvalt aan zijn speeches is dat hij zichzelf vaak indirect op de borst klopt. Zie jij dat ook?
Lacht: “Tja, als je tot twee keer toe zegt ‘I am also a human being’, dan vind je jezelf duidelijk méér dan een human being. Hij heeft duidelijk een hoge dunk van zichzelf, een zalige vorm van onbescheidenheid. Het is innemend, aandoenlijk en haast ontroerend.”

“Het is een zucht naar belangrijk willen zijn, zoals ik ook omschreven heb in mijn boek O, Louis. Het ontbreken van zijn vader gedurende een groot deel van zijn leven, iemand die schouderklopjes geeft, dat mist hij al vanaf zijn elfde. Louis was vroeg wijs, verantwoordelijkheid is voor hem enorm belangrijk. De man is begaand, doet alles met volle overgaven. Dat hebben we tijdens het afgelopen WK ook weer kunnen zien, ik houd er van.”

Hij durft te zeggen dat het verschil met Chelsea close was, terwijl de ploeg van Mourinho maar liefst vijftien punten voor United is geëindigd. Wie houdt wie dan voor de gek?
“Hij noemt tien kansen voor United in die wedstrijd, ik heb ze niet gezien. Maar los daarvan: Chelsea was gewoon veel slimmer en over het hele seizoen ook beter. Met name voor de winterstop hebben ze veel spectaculaire wedstrijden gespeeld, veel meer dan United dit seizoen. Louis houdt er een andere waarheid op na, maar dat is trainer eigen. Uiteindelijk moet ik wel zeggen, heeft Louis het met een vierde plaats gewoon goed gedaan.”

De vierde plaats vind je goed genoeg voor United?
“Met dit spelersmateriaal wel. Hij moet nu goed gaan inkopen, voetballende verdedigers kopen. Ik vermoed dat hij De Vrij er wel bij zou willen hebben, maar die jongen is peperduur. En alsnog, dit Chelsea haalt United echt niet zomaar in. Ik verwacht dat United zich wel door de kwalificatiewedstrijden van de Champions League heenspeelt. Dan krijgen we volgend jaar weer lekker veel United te zien, ik heb er zin in.”