Interview

Bastiaan Ragas: ‘Mening professionals belangrijker dan die van recensenten’

14-05-2015 14:00

In het EO-programma Zo Zijn We Niet Getrouwd proberen Tooske en Bastiaan Ragas stelletjes die vastlopen in hun huwelijk weer een zetje in de goede richting te geven. Dat levert zo nu en dan schokkende beelden op. Bijvoorbeeld in het geval van Baukje en Gerrit, die een samengesteld gezin vormen waar dusdanig weinig ruimte lijkt voor liefde, dat ze zelfs de verjaardag van hun kind vergaten.

Shitload aan kritiek

Het leverde de programmamakers, inclusief liefdeskoppel Ragas, een shitload aan kritiek op. Eén van de tv-recensenten van het Parool, schrijvend onder pseudoniem Han Lips, sprak over ‘Tenenkrommende emo-hulptelevisie, gebracht door zendelingen’. Jean-Pierre Geelen van De Volkskrant vraagt zich af waarom “kwetsbare zielen geëxploiteerd [worden] voor het volksvermaak van de ‘verbindende help-tv'”.

Twitter

De vraag ‘wat vindt Twitter?’ proberen in één antwoord te vangen is doorgaans weinig constructief, maar de reacties op #ZZWNG zijn vrijwel eenduidig negatief. Een greep uit de tweets, die de berichtenstroom aardig samenvat:

Reactie Bastiaan Ragas

En dus beldeThePostOnline even met Bastiaan Ragas, om te peilen wat hij van alle kritiek vindt.

Als we de kritiek op het programma samenvatten, dan komt het erop neer dat de EO uit is op sensatie, een grens over is gegaan en dat voor dergelijke problematiek professionele hulp beter op zijn plek is dan een televisieprogramma. Snap je die kritiek? 

“Gelukkig zijn zeker niet alle reacties negatief zoals je stelt. De kritische reacties kan ik deels prima begrijpen, maar mensen Twitteren vaak erg impulsief. Natuurlijk mogen mensen vraagtekens zetten bij de toon van het programma en zich afvragen: ‘willen we dit op tv?’, dat staat hen vrij. Wat ik enkel kan zeggen is dat wij met oprechte intenties dit programma maken en proberen mensen weer met elkaar in contact te brengen. En ik durf te stellen dat het programma best goed gelukt is. Ik ben ook van mening dat het inzichtelijk brengen van een therapeutisch proces ook drempelverlagend kan werken voor kijkers die wellicht hulp willen, maar niet de stap durven te maken naar een therapeut. ”

“Vergeet niet dat de deelnemers zichzelf hebben aangemeld, we staan niet ineens met draaiende camera’s voor het huis omdat de buurman een brief heeft geschreven. Achter de schermen werkt een heel team van professionals Ik kan niet voor de EO spreken, maar weet wel dat ze graag willen bijdragen aan  het tot elkaar brengen van mensen én dus ook zodoende duurzame relaties ondersteunen. Door veel te praten proberen we mensen bij elkaar te brengen en te houden. De reacties verbazen me niet, maar ik hoop wel dat mensen die aan het begin van de uitzending alles vreselijk vinden, na afloop kunnen zeggen dat ze wellicht iets te kort door de bocht zijn gegaan met hun initiële reactie.”


Zou de kritiek niet afnemen, wanneer de professionals daadwerkelijk in beeld komen en we niet alleen Tooske en Bastiaan adviezen zien geven?

“Dat weet ik niet, het is een afweging van het productieteam geweest. Ik denk juist dat de huis-tuin-en-keukenmanier op televisie goed werkt. Wij reageren op een menselijke, primaire manier op wat wij zien. Maar alle oefeningen en fases worden door professionels begeleid. Dit programma is wezenlijk anders dan andere hulpprogramma’s uit het buitenland op televisie. Wij zijn zachter en minder confronterend. Daarom past het programma ook goed bij de EO. De christelijke boodschap is het in gesprek gaan met elkaar. Humanisten zullen dat wellicht niet met mij eens zijn, maar humanisme komt natuurlijk voort uit de christelijke cultuur.”

“Overigens is het mooi om te zien dat ik juist van veel professionals lees dat ze best positief zijn over de aanpak en de progressie die te zien is in het programma. En ook de stellen die mee hebben gedaan hebben enorme stappen gemaakt. Dat vind ik toch echt belangrijker dan wat de recensenten schrijven.”

Wat is de boodschap die wat jou betreft na het zien van de vijf afleveringen bij de kijker moet blijven hangen?
“We zien heel verschillende mensen, die allemaal doorhadden dat het gewoon niet meer ging. Ze stellen op een indrukwekkende manier hun leven open voor de wereld, op een dusdanige manier dat ik me echt aan ze ben gaan hechten.”

“En ze hebben hetzelfde gemeen als jij en ik: ze willen een prettiger leven samen met elkaar. Dat wil uiteindelijk 99 procent van de bevolking en volgens mij zit dat in hele kleine dingen.  Zachter zijn voor elkaar, een kopje koffie zetten of iets aardigs bedenken. Lief en attent zijn, naar elkaar luisteren en er voor elkaar zijn als dat nodig is. Ik snap natuurlijk heus wel dat mensen zo’n boodschap ongemakkelijk of gênant vinden, maar ik denk dat het wel eens goed is om dat uit te dragen in deze soms best wel harde en cynische wereld.”

“Wellicht zijn er mensen die na het zien van het programma realiseren dat het bij hun thuis ook best wat gezelliger mag zijn. Als we kunnen overbrengen welke kleine dingen in een relatie een hele hoop schelen, dan ben ik al heel tevreden.”

Lees ook:
Bastiaan Ragas EO-rots in branding voor echtparen met huwelijkscrisis