Interview

Hans Kazan: ‘Zogenaamde helderzienden, zoals Jomanda, gaan veel te ver’

12-05-2015 13:51

Hans Kazan is genomineerd voor de Best Social Media Award. De woordgrappenkoning van het open riool dat Twitter heet, doet in gesprek met ThePostOnline een boekje open over de wereld achter zijn online grappen en grollen. “Ik wil helemaal niet altijd de grapjas uithangen, maar thuis zeggen ze wel vaak ‘Hans je bent zo grappig’.”

Meneer Kazan, gefeliciteerd met uw nominatie.
Schaterlachend: “Wat een grap hè. Ik heb er hard om moeten lachen, wie had dat nou verwacht? Maar ik voel me vereerd, ik sta in een rijtje prominente Nederlanders die ik bovendien erg grappig vind. En Jochem Myjer volgt me nu.”

Wat is uw geheim?
“Je zult me niet betrappen over tweets over een kopje koffie, er zit altijd een gedachte achter mijn berichten. Ik ben wat terughoudend, als bekend figuur worden je uitspraken nogal eens verkeerd geïnterpreteerd, dan komt het in de krant en heb je gedoe. Mijn grappen maak ik eerst in vertrouwelijke kring en als mijn omgeving het leuk vindt, dan pas gooi ik het op Twitter. ”

“Humor en harmonie zijn mijn toverwoorden. Er is genoeg narigheid op de wereld en we zijn maar kort op aarde. Het moet mooi zijn, doe wat leuks. Ik ben de gelukkigste mens op de wereld, heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Net als jij waarschijnlijk. Jij dacht: ‘Ik ga Hans Kazan bellen en een leuk stukje schrijven’, ik snap dat dat leuk is. Dat gun je toch iedereen? Je kunt ook tien kilometer straat gaan betegelen.”

 

 

“Je hebt ook van die mensen die zeggen dat ze hun werk en privé gescheiden willen houden. Wat een onzin, dat loopt natuurlijk altijd door elkaar heen. Toen ik acht was zeiden de mensen ‘Hansje wil leren goochelen, wat leuk’. Op mijn zestiende zeiden ze verbaasd: ‘Maar Hans, dat is toch geen vak?’ Ik ben blij dat ik altijd eigenwijs ben blijven doorgaan en nu doe wat ik doe.”

“Er zijn veel goochelaars die enkel uit zijn op verbazing, ze willen laten zien: ‘ik ben lekker slimmer dan jij’. Maar voor mij is goochelen meer, het amusement is zo belangrijk in mijn shows. Hans Kazan is een begrip geworden als persoon, het is meer dan goochelen alleen. Ik wil dat mensen na een avond in het theater naar huis gaan met een glimlach op hun gezicht en het een leuke avond vonden. En niet dat ze enkel denken: ‘ik snap er helemaal niks van’.”

 

 

Doelt u dan bijvoorbeeld op een Victor Minds?
“Wat hij doet is inderdaad vooral verbazen, het is een nieuwe manier. En het is natuurlijk televisie, hij kan zijn act tien keer opnemen en het leukste fragment uitzenden. Tom Cruise kan ook alles in een film.”

Mensen zoeken graag naar verklaringen en wanneer ze deze niet hebben, roepen ze al snel: ‘doorgestoken kaart!’ Wat denkt u?
“Ik zeg niet dat het nep is, maar ik mis wel het live gebeuren. Ik kijk er met plezier naar, maar het feit dat hij nog kan monteren helpt hem om zijn act sterker te maken. Als hij jou in het theater van je stoel afplukt en gaat proberen jouw pincode te ontfutselen, dat gaat natuurlijk nooit lukken. Ik stond laatst in Spanje achter een man die aan het pinnen was en ik kon gemakkelijk zijn pincode zien: 1467. Ik wil maar zeggen: er kan buiten de opnames van alles gebeurd zijn dat wij niet weten, waarna hij zo’n meisje aanspreekt en haar pincode raadt.”

 

 

Is zoiets dan nog illusie, of eigenlijk meer een vorm van oplichting?
“Zolang het onschuldig is en er leuke trucs worden uitgehaald, vind ik het oké. Maar van die zogenaamde helderzienden als Jomanda, die tegen kankerpatiënten zeggen dat ze ze kunnen genezen, dat gaat veel te ver. Ze zeggen ook dat Lourdes van alles met de mensen doet. Er zal vast eens iemand zijn geweest die zich beter kon bewegen, maar het is natuurlijk grote onzin. Als een bezoekje aan Lourdes zou werken, dan moeten we wereldwijd alle ziekenhuizen sluiten en iedereen daar in het water kieperen. Koos Alberts met zijn dwarslaesie, iedereen die kant op. Maar we dwalen af, we hadden het over Twitter.”

 

 

U heeft gelijk. De award wordt uiteindelijk uitgereikt aan de persoon met de meeste stemmen. Gaat u nog keihard campagne voeren?
“Nee, ben je gek? Absoluut niet. Dat vind ik altijd zulke kinderachtige onzin. Zoveel waarde hecht ik nou ook weer niet aan die prijs. Ik zou het wel leuk vinden als ik win hoor. Toen ik hoorde dat ik genomineerd was, zat ik met een blij gezicht achter m’n kopje koffie.”

Uw tijdlijn staat vol met woordgrappen. Wat is de leukste?
“Die met Dave Roelvink. Ik weet niet eens meer exact hoe die tot stand is gekomen. Iedereen had het erover, hij had zich laten pijpen door een meisje van de McDonalds, geloof ik. Mijn vader rookte vroeger pijp dus ik had nog een rekje staan. Dan is de grap snel gemaakt natuurlijk.”

 

U schudt ze zo uit uw mouw, neem ik aan?
“Vergis je niet, aan zo’n grap gaat een heel creatief proces vooraf. Ik wil helemaal niet altijd de grapjas uithangen, maar thuis zeggen ze wel vaak ‘Hans je bent zo grappig’. Vaak zit ik met mijn jongste zoon Steven in de auto. Als er een grap wordt gemaakt en we vinden ‘m allebei leuk, dan schrijven we die op. De ene keer is het een heel goede, een andere keer blijkt ‘ie ‘wel aardig’. Als ze het dan thuis ook grappig vinden, dan pas komt het op Twitter.”