Interview

John van den Heuvel: ‘Kritiek Parool op uitzending Saban B. erg gemakkelijk’

11-05-2015 18:00

Misdaadjournalist John van den Heuvel is het nieuwe televisieseizoen van zijn programma Op de vlucht begonnen met uitstekende kijkcijfers. Inclusief de herhaling op zondag trok de eerste aflevering, waarin vrouwenhandelaar Saban B. wordt opgespoord in Turkije, bijna twee miljoen kijkers.

In de eerste aflevering wordt B., die nog jaren celstraf uit moet zitten maar na verlof uit een Nederlandse cel naar Turkije vluchtte, getraceerd door Van den Heuvel en zijn team. Wanneer de misdaadjournalist B. op straat aanspreekt en hem vertelt “dat Nederland hem nog niet is vergeten”, trapt de vrouwenhandelaar een medewerker van Van den Heuvel, die niet veel later de aftocht blaast.

Volgens tv-recensent van het Parool Han Lips hebben we naar “een uur doodsaaie televisie” gekeken, die werd gered door de trap van B. in de laatste minuten. Wat vindt u van die kritiek?
“De kritiek begrijp ik, maar het is wel typisch het werk van een tv-recensent die lekker van achter zijn bureau zit te tikken. Hij heeft totaal geen beeld wat het inhoudt om zo’n programma te maken. Hij denkt zeker dat we met een krant met twee gaten aan het spioneren zijn. In werkelijkheid is het erg lastig wat we doen, brengt het enorme risico’s met zich mee en bovendien moeten we het ook nog eens goed vast zien te leggen op camera. Kritiek hebben mag natuurlijk, maar ik vind het in dit geval wel erg gemakkelijk.”

Toch zien we uiteindelijk niet veel meer dan een gesprek op straat, waarin u B. vertelt dat “Nederland hem nog altijd in de gaten houdt”, zoals u zegt.
“Het doel van ons programma is het leven van een vluchtende crimineel in kaart brengen en dat laten zien. Het bleek juridisch niet mogelijk om B. nu al te arresteren, maar we hebben de afgelopen maanden wel veel druk gezet op politie en justitie en mede daardoor zal hij binnenkort alsnog voor de rechter verschijnen. Justitie wist dat hij ergens in Antalya zat, maar niet exact waar. We hebben aangetoond waar hij zich fysiek ophoudt. Bovendien ben ik journalist en geen rechercheur, het is uiteindelijk justitie die over de vervolging gaat.”

B. was duidelijk not amused met jullie bezoek. Hoe vaak gebeurt het dat u naar aanleiding van een uitzending problemen krijgt met een hoofdrolspeler, bijvoorbeeld middels bedreigingen?
“Het is vorig seizoen wel een aantal keer gebeurd dat we via-via doorkregen dat bepaalde types niet heel blij waren met onze werkzaamheden. Van B. heb ik nog niks gehoord, maar hij zal er ook niet met warme gevoelens op terugkijken. ”

Wat kunnen we de komende weken nog meer verwachten in Op de vlucht?
“We willen differentiëren in onderwerpen, dus niet alleen maar drugs- of vrouwenhandel laten zien. Komende donderdag jagen we op een man die volgens justitie op grote schaal faillissementsfraude heeft gepleegd . Door toedoen van deze man zijn veel mensen in de financiële ellende geraakt en zelf leeft hij ondanks een persoonlijk faillissement als een zonnekoning in het Midden-Oosten. De curator en justitie jagen al langere tijd op hem en wij hebben hem gevonden. Dat resulteert uiteindelijk in een huisarrest voor deze man. Eigenlijk wilden we met deze uitzending beginnen, maar dat bleek praktisch onmogelijk.”

“Ook zien we iemand die een verplichte DNA-test wist te ontlopen, een vrouw die verdacht wordt van kinderontvoering en mensen die in het buitenland zijn veroordeeld, maar juist in Nederland een doodleuk bestaan leven alsof er niks aan de hand is. Momenteel ben ik op de Antillen voor een zaak. Ik wil nog niet teveel prijsgeven, maar kan wel zeggen dat we een vrouw zoeken die nog vier jaar de cel in moet wegens kinderontvoering.”

De kijkcijfers waren de eerste aflevering dik in orde. Waar mikt u op voor de rest van het seizoen?
“We maken een duur programma en staan geprogrammeerd op een tijdstip waar RTL veel waarde aan hecht. Dan weet je dat je minimaal een miljoen kijkers moet halen, maar dat wil je zelf als tv-maker natuurlijk ook.”

Vorige week meldde De Telegraaf dat Op de vlucht bijna verkocht is aan het Duitse Sieben/Sat1. Is de deal al rond?
“De verkoop is inmiddels rond. Mijn andere programma Ontvoerd wordt deze week waarschijnlijk verkocht aan Chanel 4. Bedragen? Die noem ik liever niet. Laten we het erop houden dat ik er geen miljonair van word, maar er hier op de Antillen best een aantal extra Corona-biertjes van kan drinken.”