Interview

Jan Slagter (MAX) is helemaal klaar met de NPO

23-04-2015 20:01

Jan Slagter, baas van Omroep Max, is klaar met de NPO. Vandaag lekte via De Volkskrant de plannen uit van Henk Hagoort en Shula Rijxman voor de toekomst van de publieke omroep en Slagter kan zich totaal niet vinden in die visie. “Wij komen met onze eigen plannen in mei en dan zullen we wel zien hoe mensen daar op reageren. Voorzitter van onze club wordt VPRO-directeur Lennart van der Meulen. KRO-NCRV, BNN-Vara, Max en de VPRO doen in ieder geval mee.”

 

‘Het is toch belachelijk dat voor oude content betaald moet worden terwijl die rekening als eens is voldaan via de Belasting? NLZiet heeft iets van 3000 abonnees! Het werkt dus gewoon niet’

 

Slagter zegt dat hij het niet hard kan maken, maar hij heeft sterk de neiging om te denken dat alle lekken naar De Volkskrant direct naar het duo Rijxman en Hagoort zullen leiden. “Het is ook wel bijzonder dat er vandaag ook een charme-offensief interview in De Telegraaf staat. Terwijl we eigenlijk nog volop in overleg zijn met elkaar. Bovendien hebben wij commitment van de politiek om ons beleidsplan van 2015 tot 2020 uit te voeren.”

Macht en angst

Slagter ergert zich vooral aan de toegenomen macht van de NPO. ‘”De strategie die ze neerleggen is gebaseerd op macht en angst en dat is een weinig succesvolle combinatie.”

Eerst even over de macht: “Henk en Shula willen straks bepalen welke programma’s er worden uitgezonden en wij moeten dat maar slikken. Maar zij hebben helemaal niet de organisatie en de kennis om dat soort beslissingen te nemen. De macht van de omroep ligt straks bij twee mensen en daar zou eigenlijk iedere journalist tegen in opstand moeten komen. Zij hebben een mandaat van de politiek en dan bepaalt de politiek dus straks wat wij allemaal bekijken. Ze gaan straks over de programma’s en over de Ster-inkomsten.”

Dan over de angst: “De NPO gaat verbieden dat wij via onze eigen kanalen content aanbieden terwijl iedere internetstrateeg weet dat je op plekken moet zijn waar mensen komen. Je haalt niemand meer naar de grote NPO-site. Ook is het toch belachelijk dat voor oude content betaald moet worden terwijl die rekening als eens is voldaan via de Belasting? NLZiet heeft iets van 3000 abonnees dus het werkt gewoon niet.”

 

‘Ik hoor ook geluiden binnen de NPO-organisatie dat ze zelf ook niet meer begrijpen welke kant het opgaat’

 

De omroepbaas wordt er niet zo blij van. “Bovendien is het beleid wispelturig want zes maanden geleden heb ik 200.000 euro gekregen van de NPO om een ouderenportal te maken waar mensen terechtkunnen voor allerlei soorten praktische informatie. Onze achterban weet ons te vinden op die manier, maar nu zou dat allemaal niet meer morgen. Ik hoor ook geluiden binnen de NPO-organisatie dat ze zelf ook niet meer begrijpen welke kant het opgaat. Nee ik kan niet zeggen wie dat heeft gezegd. Het is toch heel goed als BNN wat geld krijgt om iets te verzinnen waarmee ze jongeren bereiken via YouTube? Zij kennen die mensen goed, maar Henk Hagoort kent ze niet.”

 

‘Mensen van de NPO hebben tegen ons gezegd dat ze aansturen op een publiek bestel van de 21-ste eeuw zonder de omroepen. De NPO is de publieke omroep aan het afbreken in opdracht van de politiek’

 

Is het geen goede zaak dat de kosten voor tv-maken openbaar worden gemaakt, zoals de NPO voorstelt? “Ach, daar is nog over te praten. Vergeet niet dat wij die cijfers al opleveren aan het Commissariaat voor de Media en dat daar dan weer controle op komt. Mensen snappen misschien niet zo goed dat tv-maken duur is, maar dat is niet mijn grootse bezwaar aan de plannen. Mij ergert gewoon die greep naar de macht.”

Publiek bestel voor 21ste eeuw

Voor Slagter is het duidelijk wat er aan de hand is. “Ik mag dit niet herhalen, maar mensen van de NPO hebben tegen ons gezegd dat ze aansturen op een publiek bestel van de 21-ste eeuw zonder de omroepen. VPRO-directeur Lennart van der Meulen noemt dat Noord-Koreaans en dat snijdt Hagoort weer door zijn ziel. Maar weet je wat mij door mijn ziel snijdt? Dat de NPO de publieke omroep aan het afbreken is in opdracht van de politiek.

“We zullen straks in mei wel zien wat mensen vinden van onze plannen. Natuurlijk moeten we bezuinigen, natuurlijk moeten we meer jongeren bereiken, maar dat lukt echt niet op de manier van de NPO. Zij krijgen straks veel te veel petten op. Shula Rijxman heeft wel eens ergens verteld dat ze zich wil bemoeien met het publiek dat bij een programma zit, maar dat is haar taak helemaal niet. Stop daarmee!”