Media & TV

Hans Laroes: ‘Fons de Poel is een sneuneus, onafhankelijkheid is voor journalist essentieel’

17-04-2015 16:58

Met update – Vrijdag was het Fons de Poel-gate dag. In een uitzending van het publieke omroepen programma Brandpunt noemde De Poel GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver een ‘snotneus’ omdat hij ABN Amro-commissaris Van Slingeland tot de orde had geroepen. Pikant, want De Poel schnabbelt bij als dagvoorzitter bij diezelfde ABN Amro. Gans het Twitterland moraliseerde zich een #OPHEF!-slag in de rondte over Fons ‘snotneus’ de Poel. En wie zijn wij om niet ook even wat quotes over Fons te halen? 

Update 18.03 –  Het is onzeker of Fons de Poel door mag bij KRO-NCRV. De leiding van de omroep gaat zich dit weekeinde beraden op de positie van de presentator van televisieprogramma Brandpunt.

Hoofdredacteur van KRO-NCRV Leo Feijen zegt tegen het ANP:

“De KRO-NCRV hecht veel waarde aan de journalistieke integriteit van de medewerkers. Deze is hiermee in het geding gekomen. Een journalist wordt ongeloofwaardig als hij bericht over bedrijven waar hij ook commerciële klussen voor uitvoert. We gaan dit weekend in gesprek met Fons de Poel over zijn nevenactiviteiten. De uitkomst van dat gesprek is leidend voor het vervolg van zijn werkzaamheden bij KRO-NCRV.”

Willibrord Frequin, voormalig presentator Brandpunt en Panorama-columnist:

“Dit is absoluut niet acceptabel. Ik ben een fan van Fons, die ik als ‘snotneus’ bij Brandpunt zag binnen komen. Ik was gelijk gecharmeerd van hem. Ambitieus, leergierig en hij kwam net als ik uit Nijmegen waar hij werkte voor De Gelderlander, waar mijn pa Louis vele jaren hoofdredacteur was. En ik heb hem – zoals ik deze week nog van iemand hoorde – ‘het vak geleerd’, maar Fons kan zoiets als een serieuze journalist niet maken. Of verslaggever of schnabbelen voor de ABN-Amro. Hij moet daarmee stoppen, dan kan ik het van hem overnemen want ik heb geen tegenstrijdige belangen en dan kan deze bank het eindelijk goed maken met me voor die vele honderd duizenden guldens/euro’s die ik door hun zeer slechte adviezen verloren heb, inclusief mijn aandelen bij de Fortis.”

 

Hans Laroes, voorzitter Raad van Journalistiek:

“Ik zou zeggen: sneuneus. Onafhankelijkheid is voor iedere journalist essentieel. Recent bij een bank schnabbelen betekent per definitie dat je geen enkel bankitem meer kunt maken of presenteren, vanwege de schijn van belangenverstrengeling. Je mag wel vinden dat Klaver een snotneus is in een opinieprogramma, wat Brandpunt overigens niet is, maar als je voor de bank hebt gewerkt moet je je erbuiten houden. Dan lijkt het alsof je mening is ontstaan in relatie met je bankrekening. Hij moet zeggen: ‘Stom, ik had het niet moeten zeggen en de schijn moeten vermijden. Brandpunt is belangrijker dan ik zelf ben’.”

 

Sander ‘t Sas, verslaggever EenVandaag:

“Ik vind dat De Poel niet kan aanblijven als presentator van Brandpunt. Of je bent onafhankelijk, of je bent het niet. En als het niet bent omdat je klusjes doet bij derden, dan is je geloofwaardigheid in het geding.”

 

Eelco Bosch van Rosenthal, twitteraar van de publieke omroep: