Interview

‘Aandeel sidekicks in programma Edwin Evers wordt nog wel eens onderschat’

16-04-2015 13:24

Edwin Evers viert morgen zijn 15-jarig jubileum als dj bij Radio 538. De bijzondere mijlpaal wordt gevierd met een marathonuitzending, waarin allerlei prominenten aanwezig zullen zijn en waarbij natuurlijk ook wordt teruggeblikt op de succesvolle periode. ThePostOnline belde met Jeroen van Inkel om het geheim van vijftien jaar Edwin Evers te ontrafelen.

Betekent het feit dat Evers zo succesvol is automatisch dat hij zo goed is?
“In het geval van Edwin: Ja. Hij beschikt over een aantal unieke talenten. Dan heb ik het natuurlijk over zijn imitaties, maar ook over zijn gortdroge humor. Dat is de humor van veel mensen en dus spreekt dat aan. Daarnaast is Edwin behoorlijk muzikaal en maakt hij veel muziek voor het programma zelf met zijn band.”

“Hij is geïnspireerd door André van Duin én door vaak naar Veronica en mijzelf te luisteren. Dat is iets wat hij zelf vaak zegt en dat vind ik erg aardig van hem.”

Je hebt in een eerder interview gezegd dat Evers geen risico durft te nemen in zijn programma. Leg eens uit.
“Destijds heb ik een heel verhaal gehouden, dat is teruggebracht tot één oneliner. Zelf houd ik ervan om vaste dingen overboord te gooien of op z’n minst ter discussie te stellen. We evalueren ons helemaal het apelazarus. Als je luistert naar de manier hoe Edwin bijvoorbeeld telefoongesprekken voert met BN’ers, dan is dat al die tijd hetzelfde gebleven. Maar het is voor hem een succesvolle formule, dus waarom zou je er dan ook mee stoppen? ”

In hoeverre leunt het succes van Radio 538 op de schouders van Edwin Evers?
“Het feit dat Edwin zo goed beluisterd wordt en zo populair is, maakt het voor andere ochtendprogramma’s erg lastig. Het is bekend dat het ochtendprogramma het belangrijkste programma is van de dag, omdat veel luisteraars daarna blijven hangen. Als Edwin ooit wegvalt bij Radio538, krijgen ze het heel erg moeilijk. Al moet ik wel zeggen dat ze goed bezig zijn met de komst van Coen en Sander en het klaarstomen van eigen kweek.”

Welke rol spelen de sidekicks van Evers in het succes van zijn programma?
“Het is te vergelijken met André van Duin, die ongekend populair was en op handen werd gedragen. Zijn aangever Frans van Dusschoten speelde  daarin een onwaarschijnlijk belangrijke rol. Dat was echt een soort oersidekick.”

“Ook de sidekicks van Edwin hebben een behoorlijk aandeel in het geheel, dat wordt nog wel eens onderschat. Het is logisch dat het programma vooral aan Edwin wordt opgehangen, hij is de leading man, maar zijn sidekicks verdienen absoluut een grote pluim. Het is een uitstekende mix van persoonlijkheden, die moet je ook niet uit elkaar halen. Ik denk dat wanneer je die jongens ergens anders neerzet, bijvoorbeeld bij Giel of bij mij, dat het geen lang leven beschoren is. Ik zie die drie als een smakelijk recept, dankzij meerdere ingrediënten.”

Ga je morgen nog speciale aandacht schenkel aan de mijlpaal van Evers?
“Ik ben uitgenodigd in de marathonuitzending en daar ga ik zeker even langs.”