Media

Winnaar De Tegel wil onderzoeksjournalistiek in

15-04-2015 14:00

Behalve dat Mischa Cophen van Vrij Nederland een Tegel ontving voor het beste interview (met Lieuwe van Gogh), won Page Facts De Tegel Toekomst Prijs. Op deze manier willen de initiatiefnemers journalisten helpen bij het checken van de informatie die ze gebruiken voor hun verhalen.

Het bestaat nog niet

Initiatiefnemer Luuk Ex legt uit dat Page Facts nog niet bestaat, maar dat ze momenteel druk bezig zijn met het neerzetten van de basis. “We hebben het concept aan de jury van de prijsvraag The Challenge voorgelegd en we waren een van de drie winnaars. Hiervoor ontvingen we 20.000 euro en vervolgens wonnen we van de drie andere finalisten.”

Via Page Facts krijgen journalisten de mogelijkheid om hun bronnen te checken op betrouwbaarheid. Via een overzichtelijk factsheet ontvangen ze bij elke bron op internet een overzicht met daarin bijvoorbeeld de naam van de auteur, zijn overige werk en een link naar zijn of haar Linkedin-profiel.

Foutieve informatie

Het idee ontstond vanuit de interesse van de Taiwanese TU Eindhoven-student KaiChu Wu die het nieuws over de nucleaire ramp in Fukushima volgde. Hij trof zoveel foutieve informatie aan op internet dat hij het project fakeshima.com begon waarop de onzin over de ramp te filteren is.

“Mijn vriendin kwam hem tegen en koppelde hem aan mij. Ik ben natuurlijk in potentie de doelgroep omdat ik ook in de toekomst veel verhalen wil maken waarbij ik gebruik maak van artikelen op internet als bron.” Ex is bijna klaar met zijn Master Journalistiek aan de UvA. “Ik schrijf mijn scriptie over hoe het is om een media-onderneming in Iran te starten. Ik heb daar met veel mensen gesproken die zo’n bedrijf gestart zijn tijdens de periode met sancties van het buitenland door het kernwapenbeleid. Ik zal dus snel terug moeten om te onderzoeken hoe het daar nu is. Dat soort onderzoeksverhalen wil ik veel gaan maken als ik eenmaal ben afgestudeerd.”