Media & TV

Europese persprijs winnen? Schrijf een politiek tegengeluid kapot!

13-04-2015 17:51

Een reeks columns over de Britse eurosceptische politicus Nigel Farage is maandag onderscheiden met de Europese Persprijs. Nick Cohen schreef ze onder de titel The Cowardice of Nigel Farage (De lafheid van Nigel Farage) voor de Britse zondagskrant The Observer. Hij schrijft niet alleen over de ‘lafheid’ van Farage zelf, die bij de komende Lagerhuisverkiezingen veel stemmen hoopt af te snoepen van de Conservatieven en Labour, maar ook over de gevestigde media die Farage een podium verschaffen. 

 

De jury uitte veel waardering voor de serie over financiële ongelijkheid die de Nederlandse filosoof en historicus Rutger Bregman (1988) heeft geschreven. Bregman schrijft voor het onlineplatform De Correspondent en heeft drie boeken op zijn naam staan.

In de categorie onderzoeksjournalistiek won Ander Izagirre. Hij schreef voor de Spaanse krant El País volgens de jury “een eenzaam en moedig verhaal” dat laat zien hoe Colombiaanse legerofficieren gewone jongens van de straat plukken, ontvoeren en vermoorden. De jongens worden vervolgens als guerrillastrijders gekleed, waarna de officieren een beloning innen voor de dode lichamen van ‘terroristen’.

De Europese Persprijs is opgericht door onder meer Vereniging Veronica, eigenaar van persbureau ANP en nieuwswebsite ThePostOnline, en de (uiterst linkse) Stichting Democratie en Media.

De prijzen werden bekendgemaakt in het hoofdkantoor van de Deense krant JP/Politiken in Kopenhagen.

 

Anp/TPO