Vijfentwintig jaar Le Garage

12-04-2015 22:32

Joop Braakhekke zit een halve eeuw in de kook-biz en afgelopen zaterdag was zijn kindje Le Garage een kwart eeuw oud. Op dezelfde 11 april vierde Joop zijn 74ste verjaardag.

 

01_JoopSpreektDSC_0450 1

 De jarige Joop (achterhoofd) spreekt.

 

Overigens is Le Garage en het aanpalende En Pluche al een poosje onder nieuw management. Joop zwaaide allang niet meer met de garde en inmiddels ook niet meer met de scepter: de nieuwe patron is Erwin Walthaus.

Ook de vaste habitués zijn niet meer zo piep: in de ledenlijst van de Herenclub die hier elke maandag dineert zit ernstig de klad.

 

02_JoopZingt

 De jarige Joop (vooraangezicht) zingt.

 

Men is overleden of blijft om andere reden weg. Vermoedelijk heeft de helft wegens hoge ouderdom überhaupt geen idee welke dag van de week het is: Marcel van Dam (1898), Reinbert de Leeuw (1887) en de Journalist van de 19de Eeuw, H.J.A. Hofland. Van Dam moest zich op zijn oude dag ook nog de terugkeer van Exota laten welgevallen. Niets blijft deze progressieve oudjes bespaart.

 

03_DSC_0454 1

Joops stokoude moeder (105, geen grap) wordt het podium opgehesen.

 

De foto’s zijn gemaakt aan het begin van de party. Om 17.00 uur was de presentatie van het fotoboek Le  Garage, waarvoor buiten onder een luifel speciaal een stand was ingericht met een mobiele pin.

 

04_DSC_0465 1Joops moeder krijgt een van haar vermoedelijk laatste regieaanwijzingen.

 

Nog iets gênanter was het culinaire segregatiebeleid. De A-selectie van de gasten was ingedeeld aan tafel en kreeg een feestelijk driegangendiner geserveerd. Het schorremorrie, onder wie opvallend bekende namen, werd geacht zich in de tussentijd aan de bar op te houden.

 

05_DSC_0462 1

De staatsiefoto, met bovenaan de twee jeugdige uitbaters van Beaumont Maastricht-Wijck, Joops aangenomen zonen. Rechts de nieuwe Garage-patron Erwin Walthaus.

 

06_DSC_0463 1

 Tonny Eyk, komt altijd pianospelen als er iets te hachelen is.

 

Terwijl de gebraden hanen onophoudelijk richting A-club werden gesjouwd, plunderde het uitgehongerde B-team (na het uitblijven van enige koolhydraten van betekenis) het complete kaas- en worststalletje van de verblufte Betty Koster, van het sponsorende l’Amuse.

 

07_CeesDam

Cees Dam ontwierp zowel de Stopera als Le Garage.

 

Verderop in de straat had het jarige bedrijf tot grote ergernis van de buren een barbecue opgesteld waar het B-team in de rij stond voor wraps met gegrild buikspek. Neem nota: op het menu van de Chinese Zeedijkrestaurants in Amsterdam heet deze budgetschotel siu yuk (烧肉 ). Het is zonder uitzondering het goedkoopste van de kaart en zeer geliefd bij studenten en kamerbewoners, zeker aan het eind van de maand.
Schermafbeelding 2015-04-12 om 21.58.03 (1)
Voor de gastenlijst was vrijwel zeker gebruik gemaakt van een stokoude Winkler Prins, vermoedelijk van een van de hoogbejaarde gasten. Zowel Thomas Lepeltak als Henk van der Meyden was ter tafel uitgenodigd, in de kennelijke veronderstelling dat dit tweetal nog altijd De Telegraaf volschrijft. Van oom Sjuul Paradijs ontbrak elk spoor, vermoedelijk was zijn sterk uitgedunde verschijning ergens op weg naar Le Garage in een rooster gevallen. Willem Kool van Stan Huygens Journaal was überhaupt niet ingeladen, net zo min als HP-chef Tom Kellerhuis.

 

08_DSC_0468 1

De gebraden kip, voor het opdienen. Rechts weer chef-Garagemonteur Erwin.

 

Wel aan tafel zaten de talloze toeleveranciers onder aanvoering de Des Bouvrietjes. Maître Theo Hiddema stond zich in zijn gloednieuwe pied de poule-jasje met polkadottenpochet te verbijten aan de bar.

 

09_DSC_0467 1

Tonny Eyk heeft de laatste bitterbal gescoord en is euforisch. Naast hem Henk van der Meyden, mevrouw Eyk en nog juist zichtbaar de dochter van Henk.

 

Mensonterende taferelen speelden zich hier af. De beroemde Jiskefet-auteur Michiel Romeyn was zo beducht voor zijn naderende exposure in het B-circuit dat hij meteen de benen nam toen hij een fototoestel gewaar werd, en schopte daarbij een complete schraag met gepolitoerde wijnglazen om.

 

10_DSC_0470 1

Maître Theo Hiddema en chef Robert Kranenborg. Fuck de autofocus.

 

11_JuliusJaspers

Chef Julius Jaspers had calorisch gesproken beter in het B-team kunnen plaatsnemen.

 

12_DSC_0473 1

Monique des Bouvrie aan tafel met entourage.

 

Voor de pijnlijke déconfitures na 21.00 uur ter plaatse verwijzen wij u naar onze collega’s van Quote, met verslaggever Mark Koster.

 

13_DSC_0474 1Jan des Bouvrie met Story-verslaggever annex romancier Guido den Aantrekker.