Media & TV

Moslimkrant: ‘Maiwand al-Afghani is een vervelend mannetje’

02-04-2015 15:09

Jeroen Pauw had gisteravond de ‘Twitterjihadist’ te gast in zijn programma. Pauw reageert in het Mediaforum van Radio 1 op de ‘ophef’ die is ontstaan over het optreden van de controversiële gast in zijn programma. Op Twitter was nogal verbaasd gereageerd dat deze man een podium kreeg om zijn verhaal te vertellen. De Rabobank heeft de rekening afgesloten van Shabir Burhani, voormalig woordvoerder van Sharia4Holland en een pleitbezorger van de Jihad op internet (als Maiwand al-Afghani), vanwege de wet die financiering van terrorisme verbiedt.

‘Opmerkelijk’

Pauw: “Het is opmerkelijk dat de Rabobank op basis van de Terrorismewet iemand als klant opzegt. Daar heeft de bank een uitgebreide brief bij gedaan waarin ze stellen: u poseert met wapens, bent bij de Taliban geweest, u heeft transacties gedaan in Oost-Turkije, u stuurt opmerkelijk tweets. In tijden waarin iedereen die er anders uitziet als een jihadist wordt beschouwd, is dat een interessant onderwerp om te bespreken. Wij willen dan weten wie dat is.” Pauw werd nogal onvriendelijk tegen de man in de uitzending. “Dat hij vreemde dingen roept, is natuurlijk nog geen reden om hem als een terrorist te zien.”

Zorgvuldig uitnodigingsbeleid

Brahim Bourzik, hoofdredacteur van de Moslimkrant en ook aanwezig in het Mediaforum, vindt dat omroepen iets zorgvuldiger moeten omgaan met het uitnodigingsbeleid. “Het is inderdaad een vervelend mannetje en je moet je afvragen of het goed is om zulke mannetjes uit te nodigen.’’

Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl vindt ook dat Pauw iets te lichthartig dacht over het uitnodigen van deze man. “Ik geloof dat de samenleving zo’n mening wel kan hebben, maar hij heeft slechts een paar duizend volgers, dus namens wie spreekt hij eigenlijk?” Ook vindt Hoekman dat de redactie de Rabobank om uitleg had moeten vragen. Pauw vertelt aan de telefoon dat wel degelijk is geprobeerd om Rabobank uit te nodigen. “Ik denk dat Nederlanders die kijken het ook een raar mannetje vinden, maar misschien ook wel denken dat het vreemd is dat de Rabobank je rekening kan opheffen terwijl je niks crimineels hebt gedaan.”