Media & TV

Bekende Nederlanders doen boekje open over hun festivalbelevenissen

01-04-2015 15:25

AVRO-presentatrice Lauren Verster houdt enorm van festivals, maar ze gaat het liefst met een camper naar het festivalterrein. Ze heeft minder met het vrij klassieke slapen in een tentje.

Liever met de camper

In Veronica Magazine: “Vroeger ging ik altijd naar Lowlands met een tentje, maar tegenwoordig rij ik het liefst met vrienden in m’n oude camper naar een leuk, kleinschalig festival. Zo’n tent vond ik hélemaal niks, die vieze blote mensen in het washok ’s ochtends en altijd is ’t modderig. Geef mij maar de wat kleinere festivals zoals in kunstenaarsdorp Ruigoord of bijvoorbeeld Valtifest”

Lekker met vrienden, niet met vriend Jort

“Ik hou van die vrije sfeer met heerlijke deephouse en dan lekker met een gin-tonic in je hand dansen. Dat je helemaal op je eigen wolkje zit en van het ene groepje mensen naar het andere clubje zweeft. Ik hou ervan om drie dagen op zo’n festivalterrein rond te hangen en helemaal op te gaan in de bubbel van geweldige vrienden, feest en muziek. Dat je eindelijk weer eens je vrienden uitgebreid spreekt en je niks anders aan je hoofd hebt dan puur het moment. Ik bezoek veel festivals en feestjes, want ik hou helemaal niet van reizen als ik eens vrij ben.”

“Dat doe ik het hele jaar voor werk en dan zit ik weer ergens in een ver warm oord in de totale saaiheid terwijl je ook op zo’n festival de liefde kunt vieren met je vrienden.’’ Vriend Jort Kelder heeft minder met festivals. ‘’Nee, Jort vindt het niks om in mijn camper te slapen, dus die komt soms even kijken hoe het gaat. Ook geeft hij weleens een lezing en dan lopen we samen rond.’’

BNN-sterretje liever in Duitsland

BNN-presentatrice Gwen van Poorten is ook al zo’n festivalfan. Ze begon met presenteren op grote festivals waarvoor ze aftermovies maakte met bijvoorbeeld Afrojack en Nicky Romero, maar de laatste tijd is ook zij meer van de deephouse. Van Poorten: “Voor mij hoeft het allemaal niet steeds groter, laat mij maar lekker met een paar vriendinnen op een klein festivalletje in Duitsland staan. Toevallig ga ik in juli drie dagen naar het festival Melt in Berlijn. Voor mij is dat een heerlijk gevoel, dat je gewoon anoniem met je zonnebrilletje op kunt genieten van de zon en van de bijzondere dingen om je heen.”

Gitaarbands op Pinkpop

Studio Sport-presentator Jeroen Stomphorst blijkt in het portret van vijf festivalgangers meer met het stevige werk te hebben. “Mijn eerste festival was Pinkpop in 1991. Ik was achttien en zat in de laatste klas van de havo. Ik hield van gitaarbands en was toen groot fan van Living Colour. Vanuit Hoevelaken gingen mijn goede vriend en ik op maandag naar Landgraaf. Geweldig om mee te maken, vooral omdat het de eerste keer was.”

Persoonlijke hoogtepunten: RATM en Underworld

“In 1993 ging ik dan ook naar Lowlands waar ik één van de twee absolute hoogtepunten in mijn festivalleven meemaakte: het onvergetelijke concert van Rage Against The Machine. Ze speelden in een relatief kleine tent van een man of zevenduizend, maar het was briljant. Die mannen waren snoeihard aan het rocken, legendarisch. Die energie, die woede: geweldig.’’

Zijn andere hoogtepunt vond ook op Lowlands plaats, maar nu in 2000. ‘’Ik stond met mijn vrienden bij The Deftones toen ik opeens – helemaal alleen – naar het optreden van Underworld rende. Wat ik daar meemaakte, zal ik nooit meer vergeten. Ik was altijd van de rockmuziek, maar die gasten waren geweldig. Ik bleef maar dansen in mijn eentje en dat hield niet meer op.’’