Media & TV

‘Happy single’ Bridget Maasland hoeft geen Jezus in haar leven

31-03-2015 15:49

Het is even zoeken voor iedereen in de media, maar er worden gelukkig voldoende ‘bijbelhaakjes’ gevonden bij de deelnemers aan het jaarlijkse The Passion.

Ook presentatrice Bridget Maasland bijvoorbeeld is donderdag te zien in de registratie van het paasfeest in Enschede. Zij stelt als verslaggever vragen aan de omstanders en verwacht zeker een moment van bezinning tijdens de live-registratie van het spektakelstuk.

‘Ik had faalangst’

In het AD: “Voor velen zal het een moment van bezinning zijn. En misschien ook voor mij. Ik weet wat het is om rust te vinden op momenten dat het nodig is.” Ze heeft in ieder geval voldoende religieuze ervaring. “Als kind had ik last van faalangst. Op momenten dat ik echt moest presteren, zoals bij schoolexamens, klapte ik volledig dicht.

Op advies van mijn ouders ben ik toen gaan mediteren. Dat hielp enorm. Ik heb er meer zelfvertrouwen door ontwikkeld. In de loop der jaren is dat mediteren wat verwaterd, maar ik doe het nog steeds als het even niet lekker loopt. Tien jaar geleden moest ik theorie-examen doen voor mijn motorrijbewijs. Uiteindelijk ben ik daarvoor een paar keer gezakt. Puur omdat ik de druk en het label ‘examen’ niet aankon. Meditatie bood toen weer uitkomst.”

Niet gelovig opgevoed

Maasland acht de kans dat ze tijdens die spirituele wandeling het spreekwoordelijke licht ziet, klein. “Ik ben te nuchter om mijn leven in de handen van iets niet-tastbaars te leggen. Ik ben niet-gelovig opgevoed en er dus niet van overtuigd dat zoiets als een hogere macht bestaat. Verder vraag ik me serieus af of het verhaal van Jezus wel is zoals het nu wordt verteld. Wat hij zou hebben meegemaakt is zó verschrikkelijk lang geleden. Als ik zie hoe moderne roddels elke week anders zijn, is het bijna onmogelijk dat de geschiedenis van het christendom echt zo verliep. Daar geloof ik echt niet in.”

Te nuchter voor God

Maasland denkt wel dat religie troostrijk kan zijn voor veel mensen. ‘’Ik ben soms verbaasd om te zien dat mensen zich totaal kunnen overgeven aan een god en hun hele leven in de handen van iets niet-tastbaars kunnen leggen dat alle ellende overneemt. Het lijkt me fantastisch om dat te kunnen, maar ik vrees dat ik daar van nature een te nuchter persoon voor ben. Ik geloof meer in m’n eigen krachten en het positieve effect van naastenliefde: er zoveel mogelijk voor elkaar zijn.”

Bridget als regisseur?

De presentatrice van Shownieuws loopt over van ambities. “Er is momenteel niemand in mijn leven. Ik ben, zoals dat zo mooi heet, happy single.’’ Ze ziet wel iets in een rol achter de schermen. “Ik zou graag willen regisseren. Voor dat doel heb ik vorig jaar een tijdje meegelopen met Gooische Vrouwen-regisseur Will Koopman. Dat voelde goed en smaakte naar meer. Het is zó gaaf om de verborgen talenten in mezelf te ontdekken. Om dingen te doen die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Wie weet wat ik allemaal over mezelf ontdek tijdens The Passion. Misschien wel niks, maar voor hetzelfde geld juist veel”, aldus Maasland.