Interview

Frank van der Lende volgt Coen & Sander op bij 3FM

27-03-2015 10:34

Eindelijk is de naam van de opvolger van Coen & Sander op NPO 3FM bekend: voormalig nacht-dj Frank van der Lende gaat het middagprogramma presenteren op de muziekzender. Op de site van 3FM legt Van der Lende, die promoveert van het nachtelijke 4 tot 6 naar de veel beter beluisterde middag van 16 tot 18, uit wat hij precies gaat doen.

Link met muziek

“Ik heb er heel veel zin in en ga ook best wel een beetje doen wat ik in de nacht deed: heel veel met luisteraars. Het wordt gewoon Frank. Een open boek ben ik. Als jij iets aan mij vraagt, geef ik daar antwoord op, maar dan verwacht ik ook dat jij – als luisteraar – daar ook antwoord op geeft. En heel veel met muziek en een rock ‘n roll sausje. Alle linkjes moeten eigenlijk met muziek zijn en ik ga gewoon meer muziek draaien.” Hij gaat het programma iets anders aanpakken dan zijn voorgangers.

“Wat Coen en Sander supergoed kunnen, is bijvoorbeeld met Linda de Mol bellen als ze een nieuw programma heeft. Sander is grappig, Coen kan de lijn erin houden. Ik ga niet met Linda de Mol bellen. Ik vind het heel tof om altijd die link met muziek te leggen. 3FM is muziek, Frank is muziek. Er moet altijd een link met muziek zijn.”

Duo met de luisteraar

Van der Lende gaat een soort verbond aan met de luisteraar. “In principe is het gewoon Frank met de luisteraar. Wij zijn samen tegen de rest van de wereld. Eigenlijk ben ik dus niet een duo, maar een… Hoe noem je dat? Een miljoeno?” Tijdens het programma That’s Live op 3FM werkte Van der Lende samen met Eric Corton. “Hij wist ook waar hij het over had. Dat klinkt heel logisch, maar is niet altijd logisch. En hoe hij interviewt. Ik heb er drie jaar lang naast gezeten en gewoon opgelet. Dat heb ik bij alles gedaan, ik heb veel achter de schermen gewerkt en gewoon alles in mij opgezogen. Maar echt. Ik vind het ook heel belangrijk dat je als DJ wat te vertellen hebt, dat je dingen hebt meegemaakt. Dat is denk ik waar de link met Corton te horen is.”

De interviewer van het huis vraagt of hij nog andere hobby’s heeft dan radio. “Ik zit het liefst in de kroeg, een bruine kroeg. En, klinkt heel tuttig, ik wandel dus best wel vaak door Amsterdam. Daar word ik heel rustig van. Gewoon kijken. Op het terras zitten, koffie drinken, krant lezen, boekje lezen. Eten, drinken. Gister had ik een date. Oh, en elke dinsdag moet ik een avond niks doen van mezelf. Eigenlijk ben ik een ouwe lul, maar wel van nu. Maar veel naar de kroeg dus.”

Bekendheid

Hij heeft er geen moete mee dat hij iets bekender zal worden als de grite middagman. “Nee, joh! Ik woon in Amsterdam. Amsterdam is heel erg leven en laten leven, dat vind ik heel fijn. Het is vooral op Twitter, daar zijn mensen meedogenloos. Maar dat hoort erbij. Ik wil nooit bekend worden om het bekend zijn. Zolang het door de radio is, neem ik die kritiek voor lief en kan ik dat misschien zelfs gebruiken. De keerzijde is dat mensen wat over je vinden. Ja… soit… Er bestaat niemand die iedereen leuk vindt. Zelfs Sinterklaas niet. Ik heb veel vertrouwen gekregen van de bazen, anders zetten ze mij hier niet neer. En ik ben van nature niet zo heel onzeker.”

Beeldcredit: 3FM.nl