Interview

Documentairemaakster Borsato was bang na faillissement TEG

27-03-2015 15:09

Filmmaakster Nathalie Toisuta kreeg de vrije hand bij het maken van de documentaire over hitzanger Marco Borsato. Toisuta kent Borsato van WarChild waar ze alle documentaires voor maakte. In de VaraGids vertelt ze hoe ze negen jaar lang werkte aan het vastleggen van de loopbaan van de man die werd ontdekt door Henny Huisman. “Ik werk als sinds 1998 met hem. Ik trek mijn eigen plan en dat vindt hij goed. Ik hoef nooit te vragen of ik mag filmen. Toen we begonnen, zei ik: ik kan dit alleen doen als ik carte blache krijg. Ik moet ook de mensen spreken die zeggen: wat ik met Marco heb meegemaakt….anders wordt het een jubelverhaal.”

TEG Failliet

De serie wordt vanaf zondagavond uitgezonden op RTL 4 en vanavond is Borsato te gast bij Humberto Tan om iets te vertellen over de docu en zijn 25-jarige jubileum. Het was de bedoeling om de documentaire veel eerder uit zenden, maar in 2009 ging Borsato failliet met The Entertainment Groep.

De maakster: “Dat leek ons geen goed moment om uit te weiden over de succesvolle carrière van Marco (…) Marco belde op om het te vertellen. Het was paniek, paniek. Ik dacht meteen aan twee dingen. Eén: hoe krijg ik mijn filmmateriaal het pand uit, mijn grootste vrees wat dat ik het materiaal moest gaan veilen. Ik had er zo lang aan gewerkt en zoveel ongemonteerde interviews met mensen die me in vertrouwen dingen hadden verteld die niet zomaar op straat mochten belanden”. Er schoot ook nog wel een andere gedachte door haar hoofd: “Op de tweede plaats dacht ik: dit verhaal wordt veel spannender dan verwacht.”

Verklaring voor succes

Filmmaakster Toisuta heeft wel een verklaring voor het succes van de man die in 1994 doorbrak met ‘De meeste dromen zijn bedrog’. “Marco is een ongelooflijke ambitieuze man die nooit genoegen neemt met de helft.” Ze denkt dat dit fanatisme veel te maken heeft met zijn vader. “Marco’s ouders zijn gescheiden. Hij is opgevoed door zijn moeder en zijn vader ging naar Italië.”

Een keer per jaar waren de kinderen zes weken bij hun vader, die een pianobar had aan het Gardameer. “Daar zong Marco soms een paar liedjes mee en dat was het hoogtepunt van de dag. Daar had hij de volle aandacht, daar keek zijn vader op een bijzonder manier naar hem”.

Maakbaarheid

Onderdeel van het jubileum is het doen van het Symfonica in Rosso-concert in de ZiggoDome dat ooit door hem bedacht is. In De Telegraaf: “Als je had gezegd dat ik hier nu 25 jaar later zou staan, had ik het niet geloofd. Als ik iets heb geleerd, is dat dingen maakbaar zijn. Ik ben niet de beste zanger van Nederland, maar ik kan wel zingen. En dat wat ik doe, doe ik vanuit mijn hart. In het begin dacht ik dat een artiest een lange jas droeg met schoudervullingen. Toen ik in het Nederlands ben gaan zingen, heb ik geleerd dat als ik naar mezelf kijk, dat dat goed genoeg is.”

Borsato over het faillissement: “Elk jaar overtroffen we het succes van het jaar ervoor. Maar op een gegeven moment is de boel behoorlijk ontnuchterd. Die pijnlijke dingen gaan we uiteraard niet uit de weg in de documentaire.”

Zondag 22.30 uur, RTL4, Marco Borsato 25 jaar: Is meer dan ik alleen.