Media & TV

Jan Roos: ‘Accepteer niet dat barbaren onze superieure vrije wetten en samenleving aantasten’

25-03-2015 12:53

Presentator Jan Roos maakt het NPO Radio1-programma Echte Jannen met een gewapende agent naast zich. De man van de goede grappen op huishoudbeurzen (‘wat dacht je? Ik doe mijn haar eens kort?’) wordt namelijk bedreigd, zo vertelt hij in Nieuwe Revu.

Lafheid

“Omdat  ik me dus wel uitspreek. Lafheid is de dood in de pot van de samenleving. Het gaat op dit moment helemaal fout, ook in de politiek. Ik zeg niet dat ik de waarheid in pacht heb of dat alles dan ten goede zal verbeteren, maar ik probeer het in ieder geval wel.” De dreigementen van de uitgesproken Roos komen van twee kanten, zo vertelt de Bart de Graaff-fan.

“Bedreigingen komen uit twee hoeken in Nederland: extreem-links en de allochtonenhoek, en dan gespecificeerd, de Marokkanen. Dat is wat het is. Extreem-links is natuurlijk gewelddadiger en gevaarlijker dan die schreeuwlelijken op Twitter en Facebook, want extreem-links bedreigt en voert het uit. Ik denk dat als een jihadist mij wil vermoorden, hij dat niet op Twitter zet, maar me gewoon doodschiet. Daar valt ook niet tegenop te beveiligen. Als ze me af willen schieten, schieten ze me af. Ik kan m’n mond houden, maar ik denk dat ik al te veel heb gezegd. Het heeft toch geen zin meer.”

‘Lafheid is de dood in de pot van de samenleving. Het gaat op dit moment helemaal fout, ook in de politiek’

 

‘Dood zijn is kut’

Roos zou zo’n dood wel zonde vinden, vooral voor zijn kinderen. “Dat zou natuurlijk echt kut voor ze zijn. En het zou ook kut voor mij zijn. Ik vind het leven namelijk erg leuk. Als atheïst weet ik dat ik uiteindelijk wormenvoer zal zijn. Er is hierna helemaal niets moois voor mij. Ik accepteer niet dat welke barbaar dan ook onze vrije samenleving, onze superieure vrije wetten aantast. Als zo’n klootzak mijn levenspad vroegtijdig wil beëindigen, moet hij dat doen. Liever niet, natuurlijk. Maar wat moet ik doen? Ik ben geen held, maar een beperkt leven is geen vrij leven. Als wij toestaan dat we niet meer vrij kunnen leven, niet meer vrij kunnen denken en spreken, wat hebben we dan nog om te verdedigen?”

‘Lafheid is de dood in de pot van de samenleving. Het gaat op dit moment helemaal fout, ook in de politiek’

 

Hoofdmanpositie

In het interview vertelt een van de grappigste mannen van Nederland – in de weg gezeten door zijn grote waffel – over zijn dilemma: aan de ene kant wil hij niets liever dan een groot programma, maar bij PowNed zal dat niet lukken. “Ik denk niet dat ik ooit de hoofdmanpositie krijg(…) Ja, ik heb een hele grote geldingsdrang. Ik ga ermee om door te wachten. Net zo lang totdat iemand mij die hoofdrol wél geeft. Als dat niet hier is, wat het blijkbaar niet is, is het ergens anders. Ik ben een redelijk uitgesproken mens en hou ervan om flink op de tafel te rammen en te schreeuwen, maar het moet wel realistisch zijn. Je kan in een opwelling zeggen: krijg de tering met je pleuriszooi, ik neem ontslag.

Maar ik heb gewoon een huis met drie kinderen en een hypotheek. Ik zou echt wel willen overkomen als een krachtige man, maar wil ook een goede baan hebben om die overstap te maken. Het is heel praktisch en saai, misschien wel risicoloos, maar dat is wat het is. Ik moet nu stappen maken. Ik zit niet vast, want dan zou ik geen uitweg weten. Er zijn uitwegen zat, die worden mij ook aangeboden. Ik ben op zoek naar een uitweg die ikzelf wil.”

Politieke loopbaan

Behalve van een eigen talkshow droomt Roos ook van een politieke loopbaan. “Ik ben door twee politieke partijen gevraagd om in de Tweede Kamer plaats te nemen.” (waaronder de VNL van Louis Bontes, zo blijkt uit het interview, BH). “Dan moet ik inderdaad wel stoppen met het clowneske gebeuren. Maar aan de zijkant blijven schreeuwen dat alles kut is, vind ik ook te makkelijk. Toch weet ik niet zeker of ik nu al de politiek in moet gaan. Ik heb op tv ook echt iets neergezet. Een character waar ik nog veel mee kan. Ik heb nog niet het interviewprogramma dat ik wil doen.”

Het complete interview is te lezen op blendle.