Interview

Emile Ratelband: ‘Ik ben zelf ook een allochtoon en zeker geen racist’

25-03-2015 10:23

Emile Ratelband (66) is woensdag te zien in het RTL4-programma Jouw Vrouw Mijn Vrouw VIPS. De positiviteitsprediker leefde een paar dagen samen met de vriendin van oud-voetballer Glenn Helder. Dat ging niet altijd even soepel.
Jij was toch al een paar keer gevraagd voor Jouw Vrouw, Mijn Vrouw?
“Ja, maar mijn toenmalige vrouw wilde niet in de publiciteit. Nu vroegen ze me weer en mijn nieuwe vriendin Gitta wilde wel meedoen. Ze heeft de ambitie om filmster te worden dus daar gebruikt ze me een beetje voor. De stoeipoezen proberen een beetje omhoog te kruipen, ha ha. Op mijn leeftijd ga je dat natuurlijk inzien.”

Je stelt haar wel eens voor aan een aardige theaterdirecteur?
“Ze wil naar alle premières natuurlijk en ik vind dat niet erg, krijg er iets anders voor terug.”

Jij bent toch ook wel van zo’n rodeloperfeestje op zijn tijd?
“Nee hoor, ik ben helemaal niet zo. Ik ga niet zo vaak, laat mij maar lekker met rust. Ik moet altijd overal weer tsjakka roepen. Dat doe ik met plezier, maar een beetje rust is ook niet slecht.””

Had je vooraf invloed op de partner van jou en je vriendin?
“Ze hadden gezegd dat Marco Bakker zou meedoen dus ik zag me al bij Willeke zitten. Gitta had ook alvast wat jurken en bontjassen uitgezocht voor naar een leuk feestje met Marco. Ze was er helemaal klaar voor, maar kwam dus bij Glenn Helder terecht.”

De uitwisseling was geen groot succes, las ik overal.
“Het is net hoe je ernaar kijkt. Ik had het gemakkelijk; ging lekker naar de sportschool en leefde mijn leven zoals ik altijd doe. Voor mijn vriendin was het even wennen dat ze niet bij Marco terechtkwam, maar ergens drie hoog achter. Het enige spraakmakende van mij is het moment dat ik over mijn kinderen praat. Ik heb een dochter die ik twee jaar niet mocht zien, een andere dochter een jaar niet gezien en mijn andere twee kinderen ook al een tijdje niet. Toen we het daar over hadden, moest ik huilen.”

Jij en Glenn kregen ruzie bij de hereniging aan het einde van het programma. Waarom eigenlijk?
“De vriendin van Glenn vertelde dat Glenn een soort failliet is en toen zei ik dat daar iets aan te doen is. Verder vertelde ze over de huisregel die ze aan Gitta had meegegeven dat ze beter eerst de deur kon opendoen voordat ze kritiek op hem leverde zodat ze altijd snel weg kon lopen. Waarop ik zei: als jij mijn dochter was, zou ik een hartig woordje met die klootzak spreken. Dat kind was helemaal over de rooie en toen we weer bij elkaar kwamen aan het einde van het programma zei ze: Ratelband zegt dat ik van je afmoet. Dus werd Glenn heel boos op me, zei dat ik kapsones had. Dat werd vrij pittig totdat de regisseuse de opnames onderbrak.”

Na het programma zitten jullie allemaal bij Humberto. Is de ruzie een beetje uitgesproken inmiddels?
“Ik heb de vriendin van Glenn even gebeld en die liet weten dat de PA het verstandig vond om geen contact op te nemen. Dus ik heb een berichtje gestuurd dat die PA een ander belang heeft en dat we het even moesten uitpraten zodat we geen ruzie aan tafel zouden hebben. En RTL wil ook dat we niet met elkaar praten want hun belang is dat het een beetje knettert. We zullen het zien.”

Humberto zal je ook wel aanpakken over het feit dat je had gezegd dat Glenn de vooroordelen over Surinamers bevestigt.
“Dat denk ik wel. Terwijl ik gewoon refereerde aan de vooroordelen die mensen nu eenmaal hebben. Er zijn vooroordelen over vrouwen met blauwe ogen en over Indo’s. Ik ben zelf een halve Indo dus wat zitten ze te zeiken? Ik ben zelf ook een allochtoon en zeker geen racist.”

Verwijt je jezelf niets? Het is natuurlijk irritant dat jij je overal mee bemoeit en dat je Glenns vriendin een lekker wijf noemt.
“Tja. We gingen kleren kopen en ik hou van blonde, volumineuze types dus zeg ik: dat ziet er geil uit terwijl een ander misschien zegt: dat staat je goed. Zo ben ik nu eenmaal.”

Misschien had Glenn moeite met die directe aanpak? Hij heeft het niet altijd gemakkelijk gehad de afgelopen jaren.
“Daarom wilde ik even bellen dan kan ik dat gevoel eruit halen. Dat we gewoon eerlijk tegen elkaar zeggen wat er dwarszit. Dan kunnen we tegen Humberto zeggen dat het weer helemaal goed is.”

Iets anders, gaat het goed met de zaken?
“Zeker, ik werk veel in het buitenland en ik heb een boek geschreven in het Engels dat overal uitkomt.”

Móét je in het buitenland werken omdat mensen je in Nederland zat zijn?
“Nee. Kijk, ik doe altijd dingen die voor mij normaal zijn terwijl anderen dat abnormaal vinden. Mijn probleem is dat ik vooruitloop; tien jaar geleden vonden alle professoren mijn NLP-methode idioot, maar toen ik twee weken geleden een reünie-uitzending deed van Het Zwarte Schaap bleek dat alles wat ik toen riep over positief denken nu geaccepteerd is. Ik roep nu eenmaal wat ik vind.”

Jij doet vaak mee aan tv-programma’s waarbij je van een schans moet of je zit weer ergens op een eiland. Waarom maak je niet iets binnen je vakgebied?
“Ik ben natuurlijk geen likker, ben niet te sturen. Ik had een programma voor Reinout Oerlemans bedacht waarin mensen in 100 dagen miljonair zouden worden. SBS mocht het gratis hebben dus ze hadden niets te verliezen. Het was een afvalprogramma en uiteindelijk zouden twaalf mensen het proberen. Als het niet zou lukken, zou ik zelf dat miljoen ophoesten. We hebben ongeveer een jaar geleden met Reinout bij SBS gezeten, maar ik moest het concept allemaal tot in de details uitwerken. Dat vond ik onzin want je moet het ook een beetje laten gebeuren; je kunt Utopia ook niet uitschrijven. We hebben wel het begin en eind uitgewerkt, maar de rest moet een beetje vanzelf gaan.”

Leiden die programma’s niet af van je echte werk?
“Mijn leven is een metafoor, alles gebeurt om een bepaalde reden. Als ik terugkijk begrijp ik alle dingen die ik gedaan heb.”

En je kan er goed van leven?
“Er bestaat geen goed of slecht, ik meet mijn geluk af aan mijn ervaringen met mensen. Dus ik doe vaak dingen gratis om mensen te helpen die in de ellende zitten omdat ik zelf zoveel rottigheid heb meegemaakt. Dat herken ik ook aan Glenn; dat je eerst de gevierde man bent en je daarna terugvalt.”

Maar je kunt je hypotheek niet van metaforen betalen, toch?
“Gelukkig ben ik nu 66 en krijg ik AOW. Ik heb mijn hele leven nog nooit wat gekregen dus ik ben verbaasd over die maandelijkse 1200 euro. Daar heb ik genoeg aan en voor de luxe dingen moet ik werken.”