Media & TV

Yvon Jaspers: ‘We kunnen niet meer doen voor de boeren’

23-03-2015 11:21

Volgens Yvon Jaspers is het onmogelijk om de kandidaten van Boer Zoekt Vrouw nog intensiever te begeleiden dan op dit moment gebeurt. Tijdens het Mediaforum op NPO Radio 1 werd ze gebeld door presentatoren Ghislaine Plag en Jurgen van den Berg om te reageren op alle ophef die was ontstaan in de media over de boeren. “Meer aandacht kunnen we niet geven. Vanaf de eerste draaidag totdat ze het zelf willen, staat er een compleet team van begeleiders klaar en ze krijgen ook zeer uitgebreid mediatraining. Zo lang het programma nog loopt, willen we niet dat ze met de media praten. Dat doen we om het concept van programma te bewaken, maar ook omdat we hen willen beschermen.”

Onterechte kritiek

Jaspers vindt het onterecht dat er kritiek kwam op het feit dat ze in de laatste uitzending nog uitweidde over de negatieve media-aandacht voor de boeren Tom en Geert. “Als je al zo lang zoveel kijkers hebt, ben je wel wat gewend. Maar ik heb het niet over de gewone verhalen, maar over fotografen die met twee briefjes van 500 euro wapperen om een foto in handen te krijgen van iemands overleden vrouw. Ik heb het over kinderen en andere familieleden die aan alle kanten belaagd worden. We kunnen echt wel tegen een stootje, maar dat is veel té veel inbreuk op de privacy van mensen.”

Scheef beeld neerzetten

De presentatrice vindt de kritiek onterecht dat de KRO zelf bijdraagt aan het veroorzaken van de beeldvorming door het monteren van de uitzendingen. “Natuurlijk maken we keuzes, we hebben maar dertien uur zendtijd te vullen in totaal. Maar denk je echt dat de boeren nog zouden meewerken aan een reünie-uitzending als wij een scheef beeld van hen zouden neerzetten? Denk je echt dat de boeren dan vanavond zouden meewerken aan een uitzending bij DWDD of dat we volgend jaar nog nieuwe boeren zouden krijgen?” Volgens Jaspers is de ruzie tussen BZV en DWDD al uit de wereld; in dat programma zijn alle boeren vanavond te gast.