Media & TV

J.P. Geelen geeft kwetsende kritiek op verkiezingsdebat RTL

06-03-2015 13:59

Volkskrant-tv recensent Jean-Pierre Geelen roemde in zijn kritiek het verkiezingsdebat bij RTL (‘uitpraten en geen schreeuwend publiek’), maar had nog wel een puntje van kritiek. Hij vindt het jammer dat er helemaal geen provinciale thema’s aan bod kwamen terwijl er toch op 18 maart wordt gestemd voor de Provinciale Staten. “Noem het dan een lijsttrekkersdebat en dan kun je het ook gewoon op een ander moment organiseren”. 

In het mediaforum van NPO Radio1 noemde Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws en organisator van het debat, dit ‘apekool’ tegenover de eveneens aanwezige Geelen. “Je vergeet helemaal de Eerste Kamer in je commentaar. Deze verkiezing gaat erom hoeveel draagvlak er daar is voor links en rechts en dús spelen landelijke thema’s een belangrijke rol. Landelijke bepalen straks wat mensen stemmen. We hebben dan ook afgesproken dat als ze lijsttrekkers een keer het woord ‘provincie’ in de mond namen dat ze in de taxi zouden zitten. We willen met zo’n debat mensen bewegen om naar de stembus te gaan.”

Aantrekkelijk debat

Geelen vond het zeker een aantrekkelijk debat voor grote groepen mensen, maar hij twijfelt of er daardoor meer mensen zouden gaan stemmen. “Ik heb ook geen oplossing paraat voor dit probleem want het werkt ook niet als je mensen uit Groningen met politici uit Noord-Brabant laat discussiëren.”

Overigens denkt Klein dat de bevestiging van Mark Rutte op de vraag of Jihadstrijders beter ter plekke kunnen sneuvelen dan dat ze terugkeren naar Nederland geen ‘foutje’ was van de premier. “Hij heeft een week over die stelling kunnen nadenken”.
Geelen: “Dat is gewoon een kwestie van electoraal kansjes pakken bij de afwezigheid van Geert Wilders.”