Opinie

Helemaal niemand keek naar NPO-thema-avond Dag Tegen Cyberpesten

04-03-2015 10:27

En wéér een NPO-thema-avond (op uw kosten) door de plee gespoeld: naar de draak Dag Tegen Cyberpesten keken nog geen 300.000 zielen. Terecht natuurlijk, want zoals vrijwel alle thema-uitzendingen van de NPO was het ook dit keer weer huilen met de pet op. Inclusief een middelmatige maar stichtelijke film en BN’ers die ‘haattweets’ voorlazen (wat eigenlijk gewoon relatief milde maar niet geheel ten onrechte kritische vrije meningen waren).

Als dit nou de eerste thema-avond was (waarvan de NPO al jaren probeert een soort prestigeus stokpaardje te maken omdat ze daarmee kan aantonen dat de NPO wel degelijk relevant is in de huidige maatschappij) zou het niet zo diep tragisch zijn. Maar de werkelijkheid is snoeihard: niemand wil naar NPO-thema-avonden kijken. Nooit. Echt niet. Reden: de NPO is al láng niet meer relevant voor het debat. Voor geen enkel debat.

Te dikke jongetje van de klas

De thema-avonden van de NPO slaan niet alleen altijd de plank nét mis, bijvoorbeeld omdat de belevingswereld van de makers niet aansluit op de belevingswereld van de kijkers, maar sjokken ook altijd als het langzaamste te dikke jongetje van de klas dat wordt gecyberpest als laatste achter de karavaan aan. Als heel Nederland is uitgeluld over onderwerp A, maakt de NPO een thema-avond over onderwerp A, opdat heel Nederland tijdens het lullen over nieuw onderwerp B de NPO kan gebruiken als bewegend behang en zo de teveelbetaalde NPO-hoofden kan uitlachen om hun achterhaalde maar gratuite en voorspelbare fatsoensopvattingen.

55-plussers

Nóg erger is het als de NPO (voor en door 55-plussers) aansluiting denkt te kunnen zoeken bij jongeren. U weet wel: die generatie die überhaupt geen televisie meer kijkt maar alleen nog Netflixt en downloadt. Dan krijg je dus dit soort van ‘ludieke’, weke maar van het fatsoen walmende policordrek als deze avond tegen cyberpesten.

Je ziet het de makers haast denken: ‘Twitter, dat schijnt ook heel groot te zijn bij de jeugd. Misschien moeten we daar wat mee?’

Frisse wind

Weet je wat de NPO eens zou moeten doen? Iemand van buiten inhuren om de boel te kraken, de handel open te breken en een frisse wind door die inspiratieloze 9 to 5 11 to 3 ambtenarenorganisatie te blazen.

Ohnee wacht, dat is óók al niet de bedoeling. Sorry, had ik alweer verdrongen. Kritiek sucks, sunny side up. Daar betalen we graag belastinggeld voor, nietwaar?

Tip voor de rest van de dag: de NPO cyberpesten! Henk Hagoort zal alle haattweets live voorlezen op Hilversum 2 tijdens een marathonuitzending met Mies Bouman en Willem Duys.