PowNed’s Jan Roos laat zich niet van de wijs brengen: ‘Bedreigingen werken averechts’

23-02-2015 13:36

Een agent die je beveiligt op je werk omdat je bedreigd wordt, het overkwam PowNed-verslaggever Jan Roos gisteravond. Tijdens zijn uitzending van Echte Jannen stond er een politieagent met kogelvrij vest naast hem. Volgens Roos niet heel erg nodig maar hij had weinig keus, zo laat hij weten aan ThePostOnline.

‘Ik ga je villen!’

“Ach, het is in Nederland heel normaal geworden om te bedreigen. Als je als publiek figuur niet bedreigd wordt, dan doe je niet eens mee. Ik ben het wel gewend”, aldus Roos. Naar eigen zeggen kwam zijn laatste bedreiging van iemand die zei dat hij contact had met IS. Hij wilde ofwel Roos’ hoofd afhakken, of hem in brand steken. Maar het liefst zou de bedreiger de rozeplopkapridder villen.

Blaffende honden

Roos: “Social media is natuurlijk een open inrichting, met mensen die zeggen dat ze koppen willen afhakken. Ik moet er om lachen. Blaffende honden bijten niet, dus ik neem ze niet serieus. Mensen die me echt wat aan willen doen, gaan dat niet van tevoren melden.”

 

‘In dit geval zou ik dus al die klote uitzendingen van Boer Zoekt Vrouw gaan terugkijken en vervolgens Yvon Jaspers mailen, zeggen dat ik haar een tyfushoer vind en dreigen dat ik haar kop wil afhakken’

 

‘Aangifte? Gebeurt geen flikker mee’

Dat is ook de reden waarom hij geen aangifte deed. “De politie pakte de email, die naar mijn werkadres was gestuurd, hoog op. Ze vond de bedreiging dusdanig ernstig dat ze een onderzoek instelde. Ik doe zelf geen aangifte. Dat deed ik één keer, tegen Quinsy Gario, omdat hij alle blanken racisten noemde. Daar hoorde ik vervolgens nooit meer iets van, en zo gaat dat dus. Het kost je tweeënhalf uur en er gebeurt gewoon geen flikker mee.”

“Slechts een fractie van de criminaliteit in Nederland wordt opgelost, tijd voor aangiftes behandelen is er niet. Ik vond het dan ook vooral sneu voor die agent die mij moest beveiligen, dat hij daar stond met z’n kogelwerende vest terwijl hij ook criminaliteit kan aanpakken.”

Fascisten en religieuzen

Wie hem zoal bedreigt, weet Roos wel: “Mijn bedreigers bevinden zich in twee hoeken: aanhangers van de religie van tolerantie, vrede en saamhorigheid, en extreem links. Zij hebben een soort alliantie gesloten samen. Sowieso zijn anti-fascisten de grootste fascisten die er zijn.”

Hersenpan inslaan

Al die dreigementen laten zelfs de laconieke grappenmaker niet koud; hoewel hij lacht om de huidige bedreiging vóélt hij zich heus wel bedreigd. Roos: “Natuurlijk voel ik die dreiging. Ik heb mensen die me bij m’n auto opwachten en zeggen dat ze mijn hersenpan gaan inslaan met een baksteen. Dan word ik agressief en wil ik mezelf fysiek verdedigen. Maar toch, deze mensen hebben natuurlijk een geestelijke afwijking.”

Yvon Jaspers bedreigen

“Kijk, ze mogen mij best ongenuanceerd vinden, of een klootzak of een rechtse populist – en waarschijnlijk hebben ze daar nog gelijk in ook – maar kijk dan gewoon niet. Ik heb een hekel aan Boer Zoekt Vrouw, en daarom volg ik het niet. In dit geval zou ik dan dus al die klote-uitzendingen gaan terugkijken en vervolgens Yvon Jaspers mailen, zeggen dat ik haar een tyfushoer vind en dreigen dat ik haar kop wil afhakken.”

‘Islam is vrede’

Toch laat de verslaggever zich niet gek maken. Hoe harder iemand dreigt dat Roos z’n bek moet houden, hoe harder hij naar eigen zeggen gaat roepen. “Ik laat mij de mond niet snoeren door linkse fascisten of aanhangers van de religie van de vrede die mijn kop willen afhakken. Het werkt zelfs averechts, want ik krijg daardoor alleen maar meer het gevoel dat ik het bij het juiste eind heb: als iemand zegt ‘islam is vrede’ en ik zeg dan dat ik dat toch wel betwijfel, krijg ik te horen ‘jawel, dat is wel zo. En als je het niet vindt, dan steken we je in brand’. Dat is toch raar?”

Foto: Jan Roos