Media & TV

Anita Witzier doet lekker gek en verkent de psychiatrie

16-02-2015 15:06

Vanavond begint op NPO1 de zesdelige serie Anita wordt opgenomen. Hiervoor begaf de presentatrice zich van half oktober tot januari in de wereld van de psychiatrie. Ze verbleef op een open psychiatrische afdeling in Hilversum en een gesloten variant in Almere tussen de patiënten. 

De vrouw met de betere teksten (“Omroepers neerzetten werkt alleen als het een heel lekker wijf is”, “Ik zat bij mezelf onder plak”, “Kijk, Wendy, is de girl next door. En die zal je nooit een opmerking horen maken zoals ik dat soms doe bij Tien voor taal. Ze is, net als Linda, altijd lief. Wendy stelt nooit teleur. Dus het is niet omdat zij vaktechnisch zoveel beter is, het is het hele plaatje. Ik ben denk ik gewoon bitchy-er. En dat vinden heel veel mensen toch lastig. Maar door bejaard Nederland word ik echt op handen gedragen hoor”), wist nog maar weinig van de gang van zaken in inrichtingen. In het TROS Kompas:

 

“Het beeld dat ik had kwam uit ‘One flew over the Cuckoo’s nest’, maar in werkelijkheid ziet het er gezellig uit met een huiskamers en een keuken waar wordt gekookt. Al blijft het wel een ziekenhuis: het is de bedoeling dat ze die kliniek verlaten zodra ze het leven in de maatschappij weer aankunnen”

 

Therapie
Witzier draaide volledig mee met het leven van de patiënten in de klinieken; van ontbijt tot therapie. Ze sprak ook uitgebreid met de behandelaars en verpleegkundigen. “Net als reguliere verpleegkundigen zorgen ze voor patiënten, het verschil is dat ze les hebben gehad in conflictbeheersing en zelfverdediging. Incidenten zijn niet aan de orde van de dag, maar je moet kunnen reageren op mensen die er ernstig aan toe zijn.”

In de Mikro Gids vertelde de koningin van het betere invoelende interview dat de verhalen van mensen haar wat deden. “Weet je wat me getroffen heeft? Dat ons dit allemaal kan gebeuren. Als je daar zit ben je niet gek of zo. Dit zijn hele normale mensen die ziek zijn.”

Volgens de voormalig Veronica-omroepster is er heel zorgvuldig omgegaan met het gebruik van de camera. “Zodra we binnenkomen is het van: we gaan nu draaien, Wil je niet in beeld dan kun je weggaan. En als de camera uitstaat laten we dat ook duidelijk zien. Wat bijzonder is, is dat we per aflevering een viewing organiseerden voor iedereen die erin voorkomt. Zo heeft iedereen inspraak in de uitgezonden beelden.”

Anita wordt opgenomen is maandagavond te zien op NPO1 om 22.10 uur.